Spelen met de Lego Duplo trein is ook leuk voor grote kinderen.

Jaren geleden stonden we voor de keuze toen we een Lego trein wilden kopen voor het nageslacht: de duurdere 'echte' trein met electrische rails, of toch de Duplo trein op batterijen?
De keuze was makkelijk: het ging hier om een trein voor een kind van 3 of 4 en dan is alleen de batterijgevoede trein leuk. En toen ze drie was kreeg ze alleen het duwtreintje en wat wagons.

We zijn nu vele jaren verder. En we hebben fors rails en wissels bijgekocht, plus een electrische locomotief. Jazeker: op batterijen. We hebben nu een flinke Duplo trein, met 6 wissels, een overweg, een kruis wissel, een viaduct en massa's kromme en rechte rails. Daarmee kun je een behoorlijk emplacement leggen.... Waarvan acte!


Het Lego Duplo spoorweg netwerk.


Emplacement

Zoals je ziet, is de vloer van de huiskamer ineens flink vol. De kunst is het om een railplan te leggen zodat de loc op de baan kan omkeren door het rijden van een achtje of zo. Dat zat er hier nog niet in, maar deze rails lagen veel leuker.
Zo was er een dubbelspoor om een stationnetje te hebben:


Hiernaast zie je een deel van de lus. Links is de overweg. Linksboven zie je de oprit van het viaduct en linksonder is een wissel zichtbaar. Verder zie je dat de normale Lego 'Mickey en Pluto set', dus met kleine steentjes opgebouwd, perfect past bij deze treinset.
Als er weer eens kinderen komen spelen dan is de Duplo trein een bron van vermaak voor iedereen. En vaak hoor je dan de leukste reacties van de kinderen die wel een 'grote mensen legotrein' hebben, dus eentje met electrische rails. Die zitten thuis te zuchten om een passende cirkel te maken en als dat niet lukt, dan rijdt er niks.
Van dat alles heb je met de Duplo trein geen last. Als de cirkel niet helemaal past, dan wring je een beetje met de rails en het past wel. Er is dus meer tijd om te spelen want je hoeft bijna geen aandacht te geven aan het railplan.

Al met al, na al deze jaren spelen met de 'kleutertrein' van Lego, kan ik alleen maar zeggen dat de kleutertrein de leukste is. De 'grote kinderen trein' is dan wel 'echter', maar er ligt geen nadruk meer op het rijden. Alleen het leggen van de rails kost al zoveel tijd dat er nog maar amper gereden kan worden.

Je moet als ouder wel een paar dingen onthouden:

Multimedia.

In mijn digitale online album staan een smak foto's van Duplo emplacementen. Kijk ernaar, en maak je eiegn railplan. Meer rails en meer treintjes trekken de Duplo trein mee naar hogere leeftijden. Als de vriendinnen van dochterlief komen spelen (allemaal 13 of ouder) dan wordt de Duplo trein direct weer tevoorschijn gehaald.

Het album is te vinden op: https://www.mijnalbum.nl/Album=SDJRVW43.

Pagina gemaakt in mei 2005,