Udenhoutse kermis 2004

Het laatste weekend van augustus is het kermis in Udenhout. De inboorlingen zeggen daar zelf tegen 'unentse kermis'.
Unentse kermis is een kleine dorpskermis. Op het Tongerloplein staan een 20 tal attracties, veelal voor kinderen en jongeren, en de toegangsprijzen zijn zeer acceptabel. Ook het publiek is vriendelijker dan op de grotere mega-kermissen zoals die in Tilburg.

Tilburg gaat er prat op dat ze de grootste kermis van de Benelux hebben, maar het is ook de duurste voor de exploitanten en dus ook voor de mensen die er op bezoek komen. In Tilburg betaal je voor een kinder attractie minimaal 2 euro per rit van soms nog geen minuut.
In Udenhout is dat anders. Het is mogelijk de kleinste kermis van de Benelux, maar het is ook een leuke en gezellige. En voor EUR 1,50 zit je bijna 5 minuten in een 4 assig ronddraaiding. Ook de Cakewalk kost EUR 1,50 per rit. Wil je heel de avond dan kost dat EUR 12,50 meen ik. Niet te vergelijken met de Tilburgse kermis dus.

De kermis op het Tongerlo plein

Hier boven zie je hoe de ingang eruit ziet als je van de Zeshoevenstraat afkomt. Voor je zie je een hijskraanspel waarin je met een hijskraan met een krachteloze grijper een teddybeer uit een iets te hard aangedrukte bak moet proberen te trekken. Iedere poging kost je een halve euro. Al met al moet je blij zijn als je minder dan 10 euro kwijt bent per beertje... :o)
Maar het is voor de lol. Als je een goedkoop beertje wilt moet je naar een winkel gaan.

Aan de rechterkant is de cakewalk te zien.


De bots auto's

Hier een foto van de bots auto's. Altijd een vaste attractie op kermissen. Deze bots auto's zijn andere die van voorgaande jaren, leek het op.
Het is wel leuk, maar ze rijden zo hard meestal en als je niet oplet breek je iets als er weer eens eentje van achteren binnenkomt. Of zo'n figuur die je vol van voren ramt.

Nee, ik kijk wel van de zijkant hoe de stoere jongens aan de meisjes duo's laten zien hoe sterk ze zijn.


De 4 assig ronddraaiende Polyp

De 'poliep'. Ook een zeer veel voorkomende attractie op kermissen. Een zeer ingenieuze machine. Aan de 5 hoofdarmen hangen 4 gondels, ieder aan een eigen arm. Iedere groep van 4 gondels draait om de gezamenlijke as. De 5 hoofdarmen zitten aan een draaistel dat om zijn eigen as draait. De poliep in het midden zit op een excenter die de hoofdarmen ritmisch op en neer beweegt terwijl het geheel om de centrale as draait.

Als je het ziet, weet je in een keer wat ik bedoel. :o)


Verrassing!

Het leuke aan een kermis is altijd dat je niet weet wie je gaat tegenkomen.
Ook deze keer liep ik weer te golliegoapen toen er iemand op mijn schouder tikte. Ik draaide me om en was zeer aangenaam verrast:

ANTON!

Anton en ik waren de uitvoerende macht bij Ushio (de halogeenlampen fabriek waar ik een jaar of drie gewerkt heb). Het was er te lawaaierig om herinneringen op te halen, maar dat gaan we wel een keer goedmaken.
Anton heeft een nieuwe vriendin en er was gezins uitbreiding onderweg. Heel fijn voor 'De Toon' want het is een hele aardige vent. Ik heb er hele goede herinneringen aan.

Het is gek, maar als ik Anton zie denk ik altijd aan edelgassen. En aan werphengels.


En nog een vriend: de grote kortsluiter!

Terwijl Marjanne in de Cake Walk was, kwamen we daar Jan, Lilian en hun zoon Corne' de Beer tegen. Die waren dus ook op unentse kermis.

Corne begint groot te worden. En hij kan niet goed tegen kietelen! Als je me een meel stuurt vertel ik waar zijn kietelknopje zit...


En nog een bekende

En ook Ria kwam bekenden tegen. Ondertussen zijn Marjanne en ik nog even een rondje gaan lopen over de kermis. Bij de ballengooi tent heeft ze toen twee keer gegooid en daarbij vier punten verdiend. Dat was genoeg voor een mooie, zelf verdiende, knuffelbeer.


De cakewalk nog een laatste keer

Nadat Marjanne zelf een knuffelbeer had gewonnen wou ze naar huis. De fietsen stonden vlak bij de Cake Walk aan een boom gebonden met zware kabelsloten, dus die stonden er nog.

Eerst zijn we nog even naar De Stoofpot gegaan voor wat friet en gehaktstaven en wat te drinken. Het is maar 1 keer unentse kermis per jaar. En bij De Stoofpot is het wel goed en niet overdreven duur. Een beetje de 'Febo' van Udenhout. Maar dan wel met terras en vriendelijkere bediening.