Moderne jassen

Als buitenmens, die regelmatig kletsnat wordt op de fiets, moet ik goede spullen hebben. Liefst spullen die jarenlang meegaan en hun functie blijven behouden. Daarom heb ik een North Face Summit Series "shell jacket". De "shell" slaat op het feit dat de jas feitelijk slechts een (dik) vlies is dat om je lijf zit. Verwacht geen warmte van deze jas. Hij houdt regen en wind buiten.

Maar dan zou je geen reden hebben om zo'n toch wel dure jas te nemen, in plaats van de eerste de beste Rucanor of Agu nylon regenjas. Nee, de North Face is ademend. Hij kan de dampen die je lichaam aanmaakt afvoeren door zijn buitenlaag heen, ook al staat er water op. Het geheim van deze jassen zit hem in de laagjes.

Aan de buitenkant zit een taaie Nylon laag (de eigenlijke shell). Aan de binnenkant zit een Gore Text membraan tegen de Nylon geplakt. Dit membraan bevat microscopische porien die wel waterdamp doorlaten maar geen vloeibaar water. De gaatjes zijn daar te klein voor. Hierdoor blijft er dus veel minder zweet hangen in de jas en blijf je aan de binnenkant toch nog redelijk droog en fris (de luchtjes gaan deels mee).

Dit gaat alleen allemaal niet vanzelf. Nylon houdt het water wel even buiten, maar niet lang. Vroeg of laat komt het er toch doorheen. Vroeger werden de jassen (en tenten) dan met Harmisol bespoten en de siliconenlaag maakte de Nylon dan weer (even) dicht.

Maar siliconen zijn helemaal dicht. En dus wordt de werking van de Gore Tex laag helemaal teniet gedaan. Dat was niet de bedoeling en dus heeft meneer Gore daar wat op gevonden: de DWR laag. DWR staat voor Durable Water Repellant ofwel blijvende waterafstoting. Als je met je nieuwe jas in een stortbui rijdt is dat zeer interessant. Het water loopt in stralen van je jas af (meestal direct in je schoenen) en op de jas blijft GEEN water staan. Alle druppels rollen er meteen als kleine pareltjes vanaf. Door de DWR krijgt water geen vat op de jas. En daardoor staat er geen water op de jas. En daardoor kan het Gore Tex membraan de dampen blijven afvoeren.

Ik gebruik de jas zomer en winter. 's Zomers zal duidelijk zijn: hij is licht in gewicht, koel (er zitten ventilatiegaten met ritsen onder de mouwen) en absoluut waterdicht. Maar 's winters in zo'n dun ding?
Jazeker. De jas heeft namelijk een dubbele rits. Een aan de buitenkant om de jas dicht te doen. En een aan de binnenkant om een fleece vest (liefst van hetzelfde merk als je jas) in te risten. Je kan vaak kiezen uit meerdere diktes fleece zodat je bij strenge vorst wat dikkers in kan ritsen. Ik heb er in 2004 mee door een enge sneeuwstorm gereden en alles bleef droog. En niet koud. Mijn eigen norm voor fleece vesten is:

Temperatuur Fleece
 15 - 25 °C Geen
  0 - 15 °C Fleece #100
-10 -  5 °C Fleece #200

Een '#100' fleece is dunner dan een '#200' fleece. Je hebt ze ook in '#300' maar als het zo koud wordt ga je op andere manieren van kleden over. Belangrijk is, dat je onder een Gore Tex jas NOOIT katoenen dingen draagt. Uitsluitend synthetische of van Supplex gemaakte kleren. Katoen houdt de waterdamp vast. Waardoor de jas niet meer werkt. Met een thermo hemdje van de Sengers en een #100 fleece rij je makkelijk tot 5 graden boven nul. Wordt het kouder, dan moet je OF over op een #200, of twee thermoshirts over elkaar heen dragen. En ALTIJD je capuchon op en je jas hoog sluiten. Deze jassen hebben een gebruiksaanwijzing en als je modieus wilt zijn, dan verlies je. De jas werkt alleen als je precies doet wat ie zegt.

Het probleem

Dit alles lijkt toch te mooi om waar te zijn. Een ideale jas die niet verslijt.

Ten dele klopt dit helemaal. Er is maar 1 probleem: de jas wordt vuil en daardoor werkt de DWR niet meer helemaal. Dat vuil worden gaat best snel. Reken op een maand of zes maximaal, als je de jas dagelijks gebruikt in elk weertype. Weggooien zou zonde zijn, dus is er een betere manier: wassen! Zoals je kunt zien op het plaatje hiernaast. Dit is mijn shell jacket in de wasmachine met speciaal wasmiddel.

Er is een speciaal schoonmaak regime voor deze jassen. Een regime dat 'eng' klinkt voor iedereen die opgegroeid is met Harmisol jassen: als je ze wast, worden ze waterdoorlatend en je krijgt ze bijna niet meer dicht. Niet met Gore Tex jassen. Ze blijven beter dicht, door ze te wassen!


Dat wassen kan met meerdere middelen. Op de foto staan er een stel. Ik bespreek ze hier kort, van links naar rechts.

Wasmiddel Opmerking
Techwash Dit is een huismerk van Bever Zwerfsport. Het voldoet goed voor alle soorten jassen, maar voor mijn North Face verkies ik toch een andere. Maar de niet-Gore Tex jassen worden weer perfect schoon.
NikWax TX Direct Dit is een wasmiddel dat de DWR laag weer wat op zou frissen. Het zou kunnen, maar bij mij werkt het niet. Ik merk geen verschil met de TechWash middelen. Bovendien wordt ook aan de binnenkant van de jas een soort DWR laag aangebracht. En in de meshlaag. En in de 'tuutlap' die je lip beschermt voor de rits.
NikWax TechWash Dit is alleen een wasmiddel, zonder DWR regeneratie. Vergelijkbaar met het huismerk van Bever. Per keer heb je 150 - 200 ml nodig, per jas.
Revivex Het gaat hier om het kleine flesje helemaal rechts. Zeer geconcentreerd vloeibaar wasmiddel. 30 ml is voldoende om de schuimende foto van hierboven te maken. Het spul wast perfect en spoelt redelijk goed uit in de drie spoelbeurten van de wasmachine. Dit is mijn favoriet.

Het probleem met de 'NikWax TX Direct' is, dat ie de DWR hersteller reeds in de wasmachine aanbrengt en dus geen verschil kan maken tussen de buitenkant en de binnenkant (waar de Gore Tex laag zit). De ene expert zegt dat dit geen kwaad kan en de andere zegt dat het fout is. Ik vind het vooral vervelend dat ook de mesh-laag (de derde laag: een soort horregaas dat voor extra ventilatie zorgt) vettig aan gaat voelen. OK, dat gaat er wel weer af, maar ik vind het niet fijn. Je zit er ook met je lip tegenaan als het regent en je je jas hoog gesloten hebt. Mijn favoriet is de Revivex.

Waar tekoop?

In Nederland kan je deze producten soms vinden bij motorspeciaalzaken. Motorrijders schijnen goed op hun kleren te passen. Soms kan je bij de Bever Zwerfsport terecht. Maar het beste kan je gewoon online bestellen. Dat is nog eens goedkoper ook en je kan kiezen uit meerdere merken en soorten. Bij Bever hjeb je die luxe maar zelden.

Mijn tip voor het aankopen van SoftShell was- en regenereer middelen is https://www.outdoortrends.de. Klik op 'Pflegen' en zoek verder op fabrikant (McNett, Revivex, Gramgers, Nikwax). De verzendkosten naar de Benelux zijn lager dan binnen Nederland! En je krijgt korting bij vooruitbetalen (de enige optie voor buitenlanders zoals wij).

Was aanwijzingen

Wat hieronder staat, zijn mijn eigen ervaringen met deze jassen. Ik heb een North Face jas en als jij een ander merk hebt: let goed op want sommige dingen kunnen anders zijn voor jouw geval. Alles wat je doet, doe je op je eigen risico. Zo. Nou over tot actie: wassen. Dat doen we zo:

Zo, je jas is nu gewassen. Hij is schoon maar nog niet droog. We laten hem misschien wel even wat uitdruppen, maar hij moet nog nat zijn, voor we hem IN DE DROGER doen! Jazeker: deze jassen eisen dat je ze in de wasdroger doet en lekker warm droogt. Liefst op 45 graden en liefst een minuut of 20, ook al is ie eerder droog.

De DWR laag wordt in de wasdroger, door de temperatuur, weer als het ware een beetje 'dichtgesmolten'. Als je de jas op een kleerhanger boven de verwarming laat drogen, kan je hem beter meteen omruilen voor een spijkerjasje. Dat werkt niet! Opnieuw: de jas heeft EIGEN regels en je moet je eraan houden. Zin of geen zin.

Mijn trommel wordt niet zo heet

Dat kan. En er is een oplossing voor. Ik zeg het nog niet, maar je moet me vertrouwen want ik doe het iedere keer en het werkt perfect. Pak een stoel en ga er even bij zitten. Komt ie:

Als de trommel niet heet genoeg wordt,
gaan we de jas strijken!

Niet op de katoenstand natuurlijk, maar toch wel redelijk warm. Ik gebruik de stand met de twee bolletjes. Het is ook de stand waarin het ijzer staat voor stoomstrijken. Dus net boven de 100 graden. Hou ook rekening met de historie van de jas. Laat ie nog steeds geen water door, dan is het vaak voldoende om hem alleen op lage temperatuur te drogen in de droogtrommel. Laat ie wel water door, dan is er geen keuze. Dan wordt het de bout.

Ja, ik weet het: het gaat hier over een Nylon buitenjas. Maar dit nylon is niet het nylon uit 1945 waar kousen van gemaakt werden. Dit nylon is speciaal. Want je kan het strijken. Ga als volgt te werk:

Je zal merken dat je jas nu wat stijver is geworden, net zoals toen je hem de eerste keer aanhad. Ook glimt ie weer wat meer.

Als je vaak wast, hoef je weinig te strijken. Drogen in de trommel is dan al voldoende. Een beetje nastrijken kan nooit kwaad, vooral als je trommel zijn temperatuur regelt op basis van het vochtgehalte in de trommel. Net als mijn Siwatherm doet.

Ik ben gevallen en nou issie kapot

Dat kan. Actieve mensen vallen meer dan binnenzitters. Gelukkig hebben we een vergevende jas. Want hij laat zich, je raadt het nooit: plakken. Net een binnenband van een fiets, maar dan met speciale plakkers.
Het bedrijf McNett maakt zelfklevende Gore Tex plakkers die je onderweg al aan kunt brengen, maar beter is om eerst te wassen en daarna te plakken en (daar komt ie weer) aan te drukken met de warme strijkbout. Een geplakte jas behoudt alle eigenschappen van het origineel. Mogelijk op de kleur na want je krijgt altijd kleurverschil. Maar daar letten we niet op bij een shell jacket. De plakkers kan je onder andere bij de Bever Zwerfsport kopen, maar ook andere outdoorzaken hebben ze.

Waar tekoop?

In Nederland kan je deze producten soms vinden bij motorspeciaalzaken. Motorrijders schijnen goed op hun kleren te passen. Soms kan je bij de Bever Zwerfsport terecht. Maar het beste kan je gewoon online bestellen. Dat is nog eens goedkoper ook en je kan kiezen uit meerdere merken en soorten. Bij Bever hjeb je die luxe maar zelden.

Mijn tip voor het aankopen van SoftShell was- en regenereer middelen is https://www.outdoortrends.de. Klik op 'Pflegen' en zoek verder op fabrikant (McNett, Revivex, Gramgers, Nikwax). De verzendkosten naar de Benelux zijn lager dan binnen Nederland! En je krijgt korting bij vooruitbetalen (de enige optie voor buitenlanders zoals wij).

Een ander heel goed wasmiddel is Woly Sport "Textile Wash Plus". Werkt fantastisch en geeftd e was een apart fris geurtje. Zie ook de wolysport website dat je gewoon ergens op internet kunt kopen, of misschien bij camping/sport zaken. Onder andere bij rosebikes.nl hoewel de prijs daar aan de hoge kant is. Je kan ook eens kijken bij https://www.engelbert-strauss.nl/ en dan zoeken op 'functionele kleding wasmiddel'. Ik heb dit gevonden: e.s. Wasmiddel en impregnering textiel maar ik heb dat nog nooit gebruikt.

De situatie in 2021

Het is nu 2021. Ik heb diverse zeepjes geprobeerd. De beste resultaten had ik met de 'textile wash' van Engelbert Strauss maar die is niet meer leverbaar. Toen die op gegeven moment uit het assortiment ging vond ik de 'Woly textile wash' die in identieke flesjes zat... Woly leverde een wasmiddel en een impregneer middel.

Ondertussen was Engelbert Strauss met een 2 in 1 wasmiddel gekomen. Impregneer en wasmiddel in 1. Je mocht dan wel maar 1 keer spoelen. Dat spul werkte fantastisch. Maar was ook ineens uit het assortiment. Momenteel doe ik vrijwel alles met 'Holmenkol textile wash'. Dat is de opvolger van 'Woly textile wash' (die ook niet meer leverbaar is).

De DWR laag breng ik na iedere wasbeurt opnieuw aan. Hiervoor gebruikte ik de impregneer van Engelbert Strauss. Maar Strauss heeft helemaal geen zepen en impregneers meer. Jammer. Maar er is een alternatief (zie hieronder).

De impregneer laag aanbrengen gaat als volgt:

Het lijkt erop dat Strauss altijd Holmenkol spullen onder eigen merk heeft uitgebracht. Op de Holmenkol website staan spullen die vrijwel dezelfde woorden gebruiken om artikelen aan te bevelen. Om te wassen gebruik ik nu: Holmenkol Textile wash en om te impregneren Holmenkol Natural Proof. De vernevelaar van de proof gaat vaak dicht zitten, dus doe ik als volgt: