Fietsen moet je doen!

Dit is geen uitspraak van onze Geliefde Leider JPB. Die houdt niet van fietsen. Gasgeven is zijn passie. Donner houdt wel van fietsen en dat is dus een vriend.
Fietsen moet je doen. Voel de wind door je haren en over je huid. Als je een slechte jas aanhebt voel je de wind er ook doorheen komen. Het water wil je vaak niet op je lijf voelen, dus ook daar heb je een passende jas voor nodig. Zon, wind, regen. Ervaar de elementen terwijl je van A naar B gaat en weer terug, via Z. Het gaat snel, is goed voor lijf en leden en het kost stukken minder dan een plofmobiel.

Fietsen is NIET gratis. Zonder auto moet je meer investeren in je kleren, je vervoermiddel en je eten. En daarover gaat dit hoofdstuk: de factoren rondom het fietsen. Vrijwel alles wat hier staat is gebaseerd op eigen ervaringen. Op eigen fouten en successen. Zodat de rest van de wereld verder kan gaan waar ik gestopt ben.
Ook is dit een opzet naar mijn bedrijfje dat goede en betaalbare spullen wil aanbieden rondom de fiets. Het vervoermiddel van de toekomst.

Onderwerpen

In de navigator aan de rechterkant staan de onderwerpen op alfabetische volgorde. Dat zoekt makkelijker. Hieronder staan de onderwerpen op volgorde van publicatie. Het zijn samenvattingen. Alles is nederlandstalig, met hier en daar een engelse voetnoot om de verdwaalde reiziger de kans te geven om de lading van de pagina tot zich te kunnen nemen. Kun je geen nederlands? Dan is dit een mooie reden om het alsnog te leren. Nederlanders zijn een slim volk. We hebben New York State gekocht voor 25 florijnen en een paar jaar later geruild tegen Suriname, enkele jaren voor de staat totaal waardeloos werd!

Easy Rohler

In 1993 heb ik voor de laatste keer een nieuwe fiets aangeschaft. Mijn zwarte Giant Trooper (3 x 7 derailleur versnelling). Werd na drie jaar (vlak voordat de verzekering afliep) gestolen bij de AH op het Wagnerplein. De tweede Giant Trooper (van 1996) heeft het tot 2007 uitgehouden (toen brak het frame bij de rechter achterpat) en daarna heb ik de Trek 7520 tweedehands gekocht. Sindsdien ben ik aan het rondkijken geweest naar "mijn laatste fiets". Die heb ik nou gevonden. Helaas is de ER niet wat er van beweerd wordt.

Moderne versnellingsnaven

We kennen nog allemaal van vroeger de "fiets met drie versnellingen". Meestal een Sturmey Archer of een Torpedo. Je had een normaal verzet, een veel te licht verzet en een veel te zwaar verzet. Tegenwoordig zijn er echte versnellingsnaven (Nexus, Alfine, G8, Rohloff, Nuvinci, etc) en natuurlijk de derailleur systemen van Shimano en Sram. Het gaat hier over de naven.

Op zoek naar een transport fiets

Ik ben PTT KPN KPG TPG TNT PostNL Oh wacht, zo heten we nog steeds: PostNL postbezorger. En ik heb dus een goede fiets nodig. Veel collega's rijden op wrakken die door de lokale smid met een acetyleen brander in vorm worden gehouden. Ik heb ervoor gekozen om te investeren in een fiets zodat de onderhoudskosten minimaal zijn en de tijden die ermee gemoeid zijn dus ook. Uiteindelijk heb ik besloten om een WorkCycles FR8 fiets te kopen.

Shimano tandwiel cassettes

Als je de Rose site wel eens goed doorgespit hebt, ben je vast en zeker de 'Ersatz ritzel' tegen gekomen. Dat zijn losse tandwielen die in je pignon (achtertandwielsetje op je derailleurfiets) passen. maar er zijn verschillende soorten van, dus enige aandacht is wenselijk.

Op pad met de racefiets

Als je rap wilt scheuren hier in de buurt heb je een aantal opties. Ik woon in het Noorden van Tilburg en dan zijn de routes die ik hier presenteer zeer aantrekkelijk.

Me and my Trek

Ik heb een oude hobby weer opgevat, maar nu met moderne spullen: rondscheuren op een lekker rap fietske. Mijn keuze viel op de Trek 7.3FX maar die was niet leverbaar dus werd het een 7.5 FX en die is nog eens mooier ook...

De Selle Royal Lookin gerepareerd

Mijn Selle Royal zadel verslijt ik om de 14 maanden. Het de blijft heel, maar het frame breekt af. Dus zoek ik naar manieren om een frame transplantatie uit te voeren. Momenteel heb ik Selle Royal Italie verzocht om 10 losse frames te kunnen kopen.

Fiets kleding

Fietsen is een fijne manier van voortbewegen: je schiet goed op en hoeft er niet al te veel voor te doen. Toch moet je meer energie leveren dan wanneer je wandelt. Dus wordt het warmer onder je jas, tijdens het fietsen. Aangezien de meeste 'outdoor' jassen ontworpen zijn voor de wandelaar, kom je hiermee in de problemen: er kan niet genoeg warme lucht wegventileren. En dus krijg je (ondanks de Gore Tex lagen) nog condens in je jas en op den duur een koude rug.

Bij toeval kwam ik bij het merk Jeantex uit en ik MOEST er een proberen. ALS de verhalen van de website klopten, ja zelfs al was de helft maar waar, dan...

Dynamo en electrisch systeem

Het electrisch systeem van de auto is volledig up to date. De meeste fietsen rijden nog rond met een electrisch systeem uit de tijd van de Cro Magnon mensen. Laag renderende dynamo's, kapotgaande lampjes, brekende draadjes of meerdere apparaatjes op het stuur, wat ook met 1 apparaat kan.

Fiets computers

Een overzicht van enkele fietscomputers en de vraag of je sensor draadloos of niet is. Ik ben voorstander van sensoren met draadje. Verder is er een tabel met wielomtrekken en op den duur komt er een tabel met ervaringen over de merken en modellen die we kennen uit ervaring.

Jeantex

Terwijl ik op zoek was naar kleding voor een toezicht team van fietsers, kwam ik het merk JeanTex tegen. Deens van origine (roots in de zeezeilsport) maar tegenwoordig duits met speciale kenmerken: de spullen zijn ONTWORPEN voor fietsers. En dat merk je.
Dit hoofdstukje gaat over mijn ervaringen met de JeanTex spullen. Alles is opgedaan door mezelf koud en nat te laten worden om zo de grenzen op te kunnen zoeken.


Pagina gemaakt op 29 december 2006,

Deze pagina is voorzien van googleBuster technologie