Fiets en kleding

De meeste kleding wordt tegenwoordig gemaakt voor de moderne mens: dunne modieuze niemandalletjes om aan te trekken op de achterbank van de auto. Of in Mallorca. Anderzijds is er de zware lijn: kleren voor de trekker die buiten wil zijn en bereid is de kilo's iedere meter mee te zeuelen om warm te blijven.
Om het moeilijker te maken: al deze kleren zijn bedoeld om matige inspanning te verrichten. Wandelen is vermoeiend op den duur. Maar ook na een tocht van ettelijke uren hoef je nog maar weinig gezweet te hebben, als je je krachten gedoseerd hebt. Iedere enigszins ademende jas is dan voldoende om de transpiratie af te voeren naar buiten om het klimaat in de jas aangenaam te houden.

Het probleem van ons, fietsers, is dat we veel meer werk verzetten om veel sneller vooruit te komen. Die extra warmte moet afgevoerd worden om te voorkomen dat het een oven wordt in je jas en dat het zweet zich ophoopt op de koude plekken in je jas. Om daarna af te koelen en bijna niet meer warm te worden. Vooral lastig als je even stil moet staan bij een fiets-onvriendelijk verkeerslicht.

De meeste jassen die ik ken(de) waren ademende jassen voor wandelaars of zweetjassen voor achter in de auto of trein danwel bus. Voor op de fiets was er niks. Tot ik het JeanTex merk tegenkwam. Meer daarover kun je lezen in het speciale stukje over dit merk via de navigator aan de rechterkant.
Deze pagina gaat over mijn persoonlijke ervaringen met fietskleding. Alles is gebaseerd op het zelf koud worden en droog blijven. En alles wat daar tussenin zit.

Jeantex Bergerac

Voor een lofzang op de Bergerac: zie het onderwerp 'JeanTex' in de navigator aan de rechterkant. Hieronder volgen mijn ervaringen met deze jas. Ik heb hem sinds november 2006 en heb er meer dan 10000 km mee gereden, gelopen en gedaan. Eerst de belangrijkste data:

Merk Jeantex
Type Bergerac FPC coat
Prijs € 200
Maten S, M, L, XL, XXL
Kleuren Mandarijn (oranje), Pepperoni (rood), Royal (blauw)
Details Deze jas is gemaakt van 'T3000 ULTdry', een lichtgewicht, wind- en waterdichte ademende stof, met afritsbare mouwen, capuchon in de kraag en uitritsbaar fleece vest (zonder mouwen). Retroflectiestrepen op de belangrijke plaatsen.

De winter van 2006/2007 was een beetje een kwakkelwinter. De laagste temperatuur was iets van 2 graden Celsius. Niet echt koud dus allemaal. Toch heb ik de jas aan een aantal belangrijke testen kunnen onderwerpen en die staan hieronder vermeld. Uit contacten met Jeantex heb ik vernomen dat de mouwen expres zonder fleece gelaten zijn. De Bergerac is primair bedoeld voor sporters sie reeds een goede laag kleren om hun armen hebben.


Conditie Doel Er onder Ervaring OK?
> 10° C Fietsen Thermoshirt Geen probleem. De jas voelt lekker aan. Je lijf blijft lekker warm en als het te warm wordt kan je de temperatuur goed regelen door de rits van je voorsluiting een beetje open te doen. Ook kan het helpen om de klittenband van de mouwen wat losser te doen.
5 - 10° C Fietsen Thermoshirt Je voelt dat er geen fleece in de mouwen zit. Je armen koelen af, zonder koud te worden. Je voelt de afkoeling alleen aan de kant waar de wind erop staat. Je vingers worden niet koud en de rest van je lichaam blijft ook warm.
De temperatuur is goed te regelen door je kin vaster of losser in de kraag te duwen. De mouwen moeten dicht blijven. De jas ademt zeer goed. Er blijft weinig vocht in zitten.
5 - 10° C
regen
Fietsen Thermoshirt De jas laat geen druppel regenwater door. Alles parelt er mooi vanaf. Ook bij de sluitingen en waar de touwtjes naar buiten komen dringt geen vocht binnen. De jas ademt net als bij droog weer.
De capuchon is heel flexibel te verstellen door de drie koordjes. Dat kan onder het rijden met 1 hand. De oranje kleur vcalt ontzettend goed op in het verkeer. Groot contrast met rood en zwart asfalt.
5 - 10° C Fietsen Dunne fleece trui Ik heb het standaard thermoshirt vervangen door een dunne fleece trui. Die draag ik dus op mijn lichaam. Dit geeft een andere warmte, niet noodzakelijkerwijs een betere. De warmte aan je lichaam blijft beter hangen maar aan je armen voel je weinig verschil.
De jas is NIET koud, je voelt alleen aan je armen van welke kant de wind komt. Het thermoshirt is comfortabeler.
2 - 5° C Fietsen Thermoshirt
Fleece trui
Dit is een tocht met de dunne fleece trui over het thermoshirt en daar overheen de jas. Dit is wel een stuk warmer, maar de dunne fleece trui is een goedkope van de Zeeman en dat merk je toch wel. Het vocht blijft hangen in de kraag-sectie.
Ook moet je zorgen dat de kraag van de fleece niet in de kraag van de jas komt, anders wordt het te dik en kan je je nek niet meer draaien.
2 - 5° C Fietsen Thermoshirt
Fairbanks
Ik heb het Polartec vest uit de Bergerac geritst en draag nu dus een regen-shell over de combinatie Sengers thermoshirt plus Jeantex Fairbanks (waterdichte fleece windstopper). Dit is veel te warm. In feite draag ik nu twee ademende jassen over elkaar heen en dat werkt niet. Je voelt het vocht ophopen in je thermoshirt en aan de voering van de Fairbanks.
2 - 5° C Fietsen Thermoshirt
#200 Fleece
Ook deze test was met het Polartec vest eruit gezipt. In plaats daarvan droeg ik het bekende thermoshirt met daar overheen een North Face fleece vest, dikte #200. Deze combinatie is veel beter dan de Fairbanks omdat deze fleece veel beter het vocht transporteert dan de Fairbanks. Dit is geen jas in een jas. Ook aan de mouwen voel je meteen dat er nu warmte om je armen blijft hangen.
5 - 10° C Fietsen Thermoshirt
#100 Fleece
Nog een test met het Polartec fleece vest eruit geritst. In plaats daarvan nu het thermoshirt plus mijn Mello fleece vest, dikte #100. Ook dit viel niet tegen. De test naderhand herhaald met het Polartec vest erin geritst. Bij lage temperaturen moet dit afdoende zijn om tot onder het virespunt te kunnen rijden.
5 - 10° C Fietsen Thermoshirt
Katoen shirt
Een absolute afrader was dit. Zoals te verwachten natuurlijk. Het vocht passeerde door het thermoshirt en kwam in het katoen te zitten waar het niet meer uit ging. Ondanks dat het niet echt koud was, voelde je het zweet afkoelen en de hele rug werd koud en klam.

Nogmaals: NOOIT katoen combineren met ademende stoffen!

9° C
Wind / regen
Wandelen Thermoshirt We hebben twee uur gewandeld door het buitengebied tussen Tilburg en Berkel Enschot. Af en toe een redelijk sterke wind en dan voel je toch de kou weer in je mouwen optrekken. Tijdens wandelen produceer je beduidend minder warmte en dat breekt nou op. De mouwen voelen koud aan en je merkt ook veel beter dat de ritsen van de afritsbare mouwen meer wind doorlaten.

Dit is geen aanrader! De Bergerac is een jas om mee te fietsen of joggen. Je moet een en ander aan warmte produceren, anders is ie snel te koud.

's Avonds Fietsen
Wandelen
--- De jas heeft een hele serie retroflectoren aan de buitenkant. Op het rugpand zit een horizontale streep boven de rits van de rug-zak en aan de runner van de ritssluiting hangt een label. Aan iedere zijkant zitten twee verticale strepen. Aan de voorkant zitten vier runners van de ritsen met ieder een label dat sterk reflecteert, Het gevolg is, dat de jas zeer sterk oplicht in het duister en donker.
6° C
Regen
Fietsen Handschoenen De ingebouwde regenhandschoenen zijn berekend op zeer kleine handjes en dan ook nog eens zonder handschoenen aan. Met mijn middel-dikke fleece handschoenen aan kan ik deze ingebouwde regen overtrekken niet gebruiken. Het past gewoon niet. Ook komt er ineens veel stretch op de mouwen te staan.
Regen Fietsen
Wandelen
--- De capuchon is een van de beste die ik ken. Een los zittend model, dat goed aansluit en makkelijk te verstellen is qua pasvorm. Helemaal waterdicht. Draait goed mee met de klep van mijn pet. Makkelijk op te zetten, onder het rijden. Ik heb de capuchon nooit in de kraag zitten, maar achter op mijn rug hangen. Ook met handschoenen aan is de muts makkelijk te pakken en hij zit in 1 keer goed.
14° C
storm
Fietsen Thermoshirt 9 Januari 2007. Het is vandaag stormachtig en 14 graden. Tijd voor een 'lente-test'. Dus met de Bergerac over mijn thermoshirt naar Oisterwijk en terug. Ik zal het kort houden: de kou aan je armen blijf je voelen, mogelijk door de sterke wind die rond de schouders openingen vindt om binnen te komen. Ik had het best koud, ondanks de relatief hoge temperaturen.
13° C
regen
wind
Fietsen Thermoshirt DIT is het klimaat waar deze jas voor is gemaakt! Perfect! Precies in orde. Geen te koude armen. Geen enkele kou aan je lichaam. De regen komt niet door de ritsen of naden naar binnen.

Bij dit weer is de Bergerac in zijn element!

2 °C
vochtig
Fietsen Thermoshirt 2x Maandag 22 januari 2007. De eerste echt waterkoude dag van het jaar. Het is maar net een graad of 5 en 's avonds als we naar de Aikido gaan is het maar een graad of 3. Het is vochtig en er staat een noorden wind. Ik heb twee thermoshirts over elkaar heen (lichtblauw onder, grijs boven). Aan de armen is dat meteen te voelen. Er is beduidend minder afkoeling maar het blijft fris.
-2 - 0 °C Fietsen Thermoshirt
#100 Fleece
Vannacht heeft het gevroren. Flink, wel een graad of 6 denk ik. Er ligt ijs op alle sloten. Tijd voor een forse nieuwe test: thermoshirt en #100 fleece onder de Bergerac. Eerst 10 km tegen de wind in. Dit voelt best lekker aan. Na ca 10 minuten worden de armen warm, op een fijne manier.
Daarna een km of 15 met wind van rechts en in de rug. Ondanks dat ik een paar keer lang heb stilgestaan (en dus zweet heb opgebouwd) wordt de jas niet koel.
Voor de duidelijkheid: wat ik hier doe, zijn WORST CASE testen. Normale mensen zullen zelden rijden zoals ik en dus is voor hen de jas nog comfortabeler.
12 °C Fietsen Thermoshirt
Fleece #100
Er staat een koude noordenwind en het is ca 12 graden. Te warm om met een fleece in mijn Bergerac te rijden. Dus rits ik het Polartec vest dat er normaal altijd in zit, uit. Ik heb nu een hele mooie shell coat. Eronder draag ik mijn Thermoshirt en de Polartec #100 fleece van TNF. Verder niks.
Dit is de ideale combinatie. Alleen aan de nek kan het soms een beetje afkoelen want het vest heeft een hoge kraag. Maar zo koud is het niet meer in april.

Ik ga steeds meer genieten van de Bergerac! Wat een jas! En wat een zonde dat niemand hem wil verkopen...

13°C Fietsen T-shirt Vandaag een typische hollandse lentedag: warme zon en een koude wind. Met wind mee in de stad gaat het. Maar toch kan ik mijn Bergerac (fleece eruit) goed aan mijn lijf velen. Rond drie uur wordt het warmer. Ik haal de mouwen er onderweg af en met wind van achter gaat het perfect.
Als we terug gaan krijgen we de wind van voren. En dan is het toch fijn om de Bergerac helemaal dicht te ritsen tot boven toe. Geen mouwen, geen fleece, zon om je op te warmen en de Bergerac om de wind buiten te houden. Ideale jas!
15 °C
wind
Fietsen T-shirt Half mei. Warme zon, snijdend koude noordenwind. Op de fiets voel je de kou aan je armen en lijf, daar waar de stof tegen je huid drukt. Het is aangenaam warm aan de grijze stukken, mar frisjes onder de oranje stukken jas. Ik had mijn Anchorage aan moeten doen vandaag.
2 °C
winderig
Fietsen Thermoshirt
#100 Fleece
Een paar dagen is de temperatuur nu rond het vriespunt. Het is waterkoud, er staat wat Noordenwind. De jas koelt af aan je schouders. En je oren komen niet meer op temperatuur. Nu komt de jas duidelijk tekort.
Daags erop een test gedaan met de North Face Summit. Ja. Dan voel je het verschil toch wel. De Summit jas is veel comfortabeler nu. De hoge kraag houdt je nek en kin warmer.
0 - 5°C Fietsen
Lopen
Thermoshirt
#100 fleece
Het kan een paar dagen duren maar dan weet je wel wat je aan moet doen. De Bergerac is bij deze temperaturen het beste met het Polartec mouwloos vest eruit geritst. In plaats daarvan draag ik een TNF fleece (met mouwen), dikte #100, onder de jas. Opletten dat de mouwen van de fleece onder je polsmachetten uitkomen. Dat sluit goed af. Dit is de ideale combinatie voor mij.

Conclusie

Tot een graad of 5 is er niks aan de hand. De jas doet wat ie moet doen: de fietser een goede bescherming bieden tegen regen en afkoeling. Wordt het kouder dan 5 graden, kan je of een dikker thermoshirt nemen, of een tweede laagje aanbrengen, maar het is beter om een echte fleece in je mouwen te hebben. De afkoeling aan je armen breekt je anders op. Een #100 fleece is voldoende om door de vorst te rijden. Let wel op je kraag.

JeanTex Anchorage

Hiernaast zie je mijn JeanTex Anchorage. Dit is een Windstopper fleece in een dikte van ca #200. Goede rits, flap eronder, twee steekzakken en diverse koordjes om de omtrek te verstellen.
Pluizige binnenkant, netstructuur aan de binnenkant en een T3000 laag ertussen.

Aan de mouwen fijne klittenband sluitingen (plus elastische manchetten) om de wind helemaal buiten te kunnen sluiten.

Merk JeanTex
Type Winddichte fleece jas
Prijs € 80
Maten S, M, L, XL, XXL
Kleuren Rood, Zwart, Antraciet, Olijf
Details Aan de buitenkant kwalitatief hoogwaardige Fleece. Aan de binnenkant een netstruktuur die ademt en fijn aanvoelt op je blote huid. Er tussenin een vast aangebrachte laag JX WindProtector. Wat ontstaat is een winddichte ademende outdoor jas die heel prettig draagt.

Lange, goed sluitende ritssluiting aan de voorkant. Ruime nekpartij. Koordjes om de omtrek aan je lichaam aan te passen. Steekzakken met ritssluitingen aan de voorkant.


Conditie Doel Er onder Ervaring OK?
8 °C Wandelen Thermoshirt Vandaag therapeutisch wandelen. Er staat wat wind. Maar niet genoeg om de Anchorage te penetreren. Je blijft lekker warm. Ook doordat de kraag perfect sluit en lekker hoog dicht kan. Bij de Fairbanks gaat de rits niet zo hog omhoog.
7 °C Fietsen Thermoshirt Even naar het postkantoor. Op de fiets. Ik pak de Anchorage, voor de lol. En datis een goed keuze. Geen wind die er door komt. Wel zon die opwarmt. Perfecte combinatie.
10 °C Fietsen T-shirt Het is eigenlijk Bergerac weer. Maar ik laat me leiden door de kalender (April). Maar de wind is koud. Geen probleem met de Anchorage. De binnenkant voelt lekker aan (veel lekkerder dan de Fairbanks). En het vest is compleet winddicht. Je voelt wel de zon die je vest opwarmt maar van de wind heb je geen last.
Let wel: dit is een test waarin ik met een katoenen T-shirt (korte mouwen) en ALLEEN de Anchorage er overheen door een net te koude wind naar de bakker fiets. En het is behaaglijk warm!
14 °C
winderig
Fietsen T-shirt Het is half mei. De zon is warm maar de noordenwind koelt je behoorlijk af. Maar in de Anchorage voel je alleen de warmte van de zon! Het zwart slurpt alle zonnestralen op. De T3000 laag houdt alle wind buiten. Op en neer naar de bakker, Lidl en 's middags naar het ziekenhuis. Zeer komfortabele jas!

The North Face Summit jacket

Ik heb deze jas in 2002 gekocht. Hij was niet goedkoop maar de succesverhalen die ze er bij de Bever over vertelden waren niet gering. Aangezien het om een shell coat gaat, moet er een fleece binnenjas bij. Dat werd een TNF vest omdat die past op de bevestigingen in de shell coat.
Op de foto hiernaast staat de jas zoals ie nu is, met mij erin. De vlekken op de grote foto komen door de DWR die ik laatst verfrist heb.

Merk The North Face
Type Summit series
Prijs € 370 (jas)
€ 80 (fleece)
Maten S, M, L, XL, XXL
Kleuren Rood/zwart, Blauw/zwart
Details Dit is een jas met Gore Tex materiaal. De shell is van een hoogwaardige nylon (polyamide) die behandeld is met een DWR waardoor de jas ademt maar ook waterdicht is. In de jas kun je vrijwel alles van TNF inritsen. Ik heb twee fleeces: een #100 en een #200.
De jas heeft een hele mooie hoge capuchon die niet af kan waaien. Hij draait mooi mee als je een pet met klep op hebt. Door de lengte van de jas heb je nooit een koude rug. De waterdichtheid is fantastisch. De ritsen hebben flappen aan de binnen- en buitenkant. De jas is zwaar (vergeleken met de Bergerac) maar comfortabel.


Hieronder staan een aantal voorbeelden van de TNF jas in gebruik.

Conditie Doel Er onder Ervaring OK?
15 - 20°C Fietsen T shirt Bij deze temperaturen heb je de jas aan omdat je iets aan wilt hebben, maar het kan ook met veel minder. Meestal heb ik hem open en de jaspanden flapperen in de wind. Zo ben ik in 2005 de helft van de runner van de hoofdrits verloren; die bleef achter een pinneke van een reling hangen.
Gaat het regenen of koelt het af, dan is de jas snel dicht en kan je gewoon verder rijden.
12 - 16°C Fietsen Thermoshirt
of
T-shirt
Bij deze temperaturen maakt het nog niet zoveel uit wat je onder je jas draagt. Je kan nog steeds veel varieren door je mouwen open te laten of door de zipvents onder je armen naar beneden te ritsen. Die zip vents kunnen ook in de regen open, zonder dat er (veel) water binnenstroomt. Tenminste, op een hybride fiets.
8 - 13°C Fietsen Fleece #100
Thermoshirt
Bij deze temperaturen moet je serieus gaan overwegen om je dunne fleece in te ritsen. En als je fleece er eenmaal in zit, mag je ook niet meer denken aan katoen, dus dan moet je of je thermoshirts aan gaan doen, of je supplex blouse. Je kan nog steeds extra ventileren met de mouwen, hoofdrits en de zip-vents onder je oksels.
5 - 10°C Fietsen Fleece #100
Thermoshirt
Dit is voldoende om lekker te kunnen rijden. De jas houdt alle kou buiten en als het echt moet kan je zip-venten. Meestal ben je blij als je de temperatuur goed houdt.
0 - 5°C Fietsen Fleece #100
T-shirt
Blouse
Dit was op een aantal monster-trajecten (Tilburg -> Oisterwijk -> Goirle -> Tilburg) mijn uitrusting. Na een kilometer of 10 gaat zich dan zweet opbouwen in de katoenen lagen en dat wordt ijskoud. Blijft ook ijskoud. Je kan dan wel wat winnen door zo te gaan zitten dat er wat lucht tussen jas en blouse komt (aan de rugkant), maar het is niet handig.
Katoen en fleece laten zich NIET combineren!
0 - 5° C Fietsen Fleece #100
Thermoshirt 2x
Je voelt geen kou. Wel moet je opletten dat je niet teveel zweet binnenhoudt want als je teveel warmte produceert, kan de jas niet genoeg ventileren. Daarvoor zijn er legio manieren maar de makkelijkste is om de rits een halve centimeter open te doen en je kin wat omhoog kantelen.
Bij een stoplicht heb ik wel problemen omdat ik dan wat meer ga zweten. Dat voel je naderhand door de afkoeling.
-5 - 0°C
sneeuw
wind
Fietsen Fleece #200
Thermoshirt
Op de mouw van de jas staat 'Extreme wet weather'. Dat staat er niet voor niks. De jas houdt zich fier. Er komt geen water binnen en ook geen kou. Als je binnen komt, loopt de gesmolten sneeuw in stralen van je jas af. De binnenkant is droog. Ook geen zweet in de fleece. Wel zorgen dat je je capuchon op hebt en aangetrokken.
Extreme wet weather. Daar is deze jas voor gemaakt.
2 °C
winderig
klam
Fietsen Fleece #200
Thermoshirt
Vandaag de Bergerac een keer niet aan gedaan. Wat een verschil. Nu merk je ineens hoe comfortabel de TNF in feite is. Totaal geen last meer van de wind, ook niet aan je hoofd en oren. Voor echt winterweer is de Bergerac ongeschikt. Maar de Summit draait er zijn hand niet voor om.

The North Face Venture jacket

In de zomer van 2006 waren we op fietsvakantie. Het was best warm en de vooruitzichten waren regenachtig. Dus met het jasje van de Lidl op stap. Dat was waterdicht gebleken tijdens wat kleine buitjes.
In Zutphen komen geen kleine buitjes voor, bleek al snel. Er stond meer water IN mijn jasje dan erbuiten. In Lochem heb ik dus een andere regenjas gekocht: een North Face Venture van een paar jaar terug (wel nieuw). In maat 'L' (normaal heb ik XXL) maar hij valt ruim, zullen we maar zeggen, want ik kan er zelfs een #100 fleece onder doen zonder dat ie strak zit.

Dit jasje heb ik van Lochem tot Hellendoorn aangehad. We zaten er mee in een wolkbreuk. Geen druppel kwam er door. En wind ook niet. Toch ventileert de jas erg goed. Ik heb er heel de zomer van 2006 mee gereden (moest wel, want mijn rode jas was in de reparatie) en dat was een verademing.

Merk The North Face
Type Venture jacket (Flight series, HyVent)
Prijs € 150 (jas)
Maten S, M, L, XL, XXL
Kleuren Blauw/blauw
Details Dit is een dun jasje, vergeleken met de PacLite series van andere fabrikanten. De stof heet tegenwoordig 'HyVent' en is vergelijkbaar met de T3000 van JeanTex. North Face noemt hem beter, maar dat had ik ook gezegd in hun plaats.

De kleur is cyaanblauw (een mooie soort). Er zitten twee zip vents in die ook dienen als 'mesh' zakken (met eigen ritssluiting). Koordjes om de jas helemaal aan jouw anatomie aan te passen. Capuchon die perfect past en verstelbaar is. Door de hoge vorm waait ie niet af. Soms komt er wat water binnen langs de ogen voor het koordje van de capuchon.

De jas is voorzien van 'piping': retroflecterende rolletjes stof op strategische plaatsen waardoor je in het donker oplicht als een kerstboom. Zoals ook op de foto te zien is.

Conditie Doel Er onder Ervaring OK?
20° C
stortbui
1,5 uur
Fietsend T-shirt Meer dan anderhalf uur in de stromende regen van Holten naar Rijssen. Het water liep in stromen van de regenpakken af. De jas hield zich puik. Er is geen water binnengedrongen. Ook was er goede ventilatie, zelfs met de zip-vents dicht. De capuchon is, zoals gebruikelijk bij TNF, van een eerste klasse soort.
17° C
Regen
Wandelen T-shirt Een dagje Avonturenpark Hellendoorn. Het heeft de hele dag geregend. Alles was nat, behalve de delen die onder mijn jas zaten. Ondanks de relatief lage temperatuur gekoppeld aan het vele vocht was er toch geen kou aan je lijf. Schitterende jas.
Zomer 2006 Alles Alles De hele zomer heb ik deze jas aangehad. Een ideale zomerjas. Houdt de wind en regen buiten. Maximaal verstelbaar, ruime zakken, zeer goed zichtbaar in het donker. De jas is klein opvouwbaar en weegt niks. Ik heb nog geen slechte ervaringen, op de enkele keer na dat het heel hard regent, want dan KAN er bij bepaalde windrichtingen soms water langs het koordje in je nek lopen. Maar dat moet met een betere afstelling van de koordjes op te lossen zijn.
0 °C Fietsen Thermoshirt
Fleece #100
Een kort ritje omdat mijn andere jas even onbereikbaar is. Dit valt niet tegen. De jas is ruim zat voor over een Polartec #100. De jas houdt de wind tegen. De fleece de warmte vast. Ik weet niet hoe de jas zich houdt op grotere afstanden...

JeanTex Fairbanks

Hiernaast zie je de Fairbanks van mijn dochter. Ikzelf heb een donker grijze in de maat XXL. De Fairbanks is sinds 2007 uit het assortiment. Helaas, want het is een heel fijne softshell, vermomd als fleece vest.
Anderzijds, dit is een omgekeerde Bergerac. De fleece zit hier aan de buitenkant en de regenjas aan de binnenkant. En dat vind ik meteen het nadeel. De voering voelt niet fijn aan je blote huid, vind ik.

Mijn favoriet hier is de Anchorage. En waarschijnlijk hebben de mensen van JeanTex dat eerder ingezien dan ik...

Merk JeanTex
Type Wind- en waterdichte fleece jas
Prijs € 120
Maten S, M, L, XL, XXL
Kleuren Rood, Antraciet, Perkament
Details Dit is de combinatie van een klassiek PolarTec fleece vest met high tech ademend materiaal. Hierdoor ontstaat een kledingstuk dat meer weg heeft van een jas dan van een fleece vest. Als het waait, merk je daar niet veel van. Er komt vrijwel geen wind doorheen (alleen een beetje langs de rits). En als het flink regent, wordt de jas weliswaar zwaarder doordat de fleece nat wordt, maar er komt geen water door de laag heen. Je blijft dus zelf droog en warm.
De jas is goed verstelbaar door de koordjes en de klittenband stroken. Ruime zakken met rits sluitingen. Mooi lijnenpatroon van de lasnaden. Door de gladde binnenkant is ie heel makkelijk aan te trekken.

Conditie Doel Er onder Ervaring OK?
10° Fietsen Thermoshirt De kraag kan hoog dicht en sluit goed aan. Op de fiets naar de EmTe, ca 1,5 km enkele reis. Het waait licht. De jas is lekker warm en zweet niet.
Werken Thermoshirt Ik help de CV monteurs mee. Buiten de ladder opzetten, schoorsteenpijp weghalen, spullen aangeven. Het waait niet hard, maar het is wel fris. Je merkt niets van de wind en de temperatuur.
10 °C Wandelen Thermoshirt Het is winderig, de zon schijnt (half maart) en ik ga wandelen met mijn Fairbanks aan. Je merkt helemaal niks van de wind. De zon is lekker warm omdat het vest helemaal zwart is. Als het te warm wordt kun je de mouwen openzetten of de rits wat lager doen. Perfect vest!
-1 °C Fietsen Thermoshirt Het is koud vandaag. En dat voel je toch wel op de fiets. Je koelt nu harder af. Ik ben omgekeerd om mijn Bergerac aan te doen want dit is geen succes. Alleen een thermoshirt is te weinig.
12 °C Fietsen Thermoshirt Ondanks de forse, frisse, wind op de fiets weggeweest. De zon is al warm op mijn grijze Fairbanks. Maar ook de juffrouw vind de rode Fairbanks lekker warm. Door de wind krijg je wel een beetje afkoeling, maar ik heb dan ook wel heel erg weinig eronder aan...
Alle Alle Alle Dochterlief gebruikt deze jas als voering in haar GoreTex shell jack, of als Softshell wanneer de regenjas niet nodig is. Ze is er erg over te spreken en de Fairbanks wordt vaak en goed gebruikt. Zer klaagt nooit over kou of zweet.
0 - 15°C Klussen Thermoshirt Mouwen dicht, kraag omhoog en rits tot boven dicht. Koordjes onderin goed aangetrokken. Als je bezig bent (en je kan best een tijdje stilstaan) dan merk je niks van de kou. Even tevoet naar de Karwei (600 meter) is geen probleem. Je jas houd je aangenaam op temperatuur. Perfecte jas. Ook voor de ZZP-er.

Pagina gemaakt op 7 januari 2007,