Telefonische inbraak.

Een inbreker kan bij je thuis binnenkomen door een beveiliging die je hebt aangebracht te vernielen en zo op jouw terrein te komen. Meestal vernielt ie een raampje of een deur, waarna de toegang tot je huis een stuk makkelijker wordt.
Zo goed als we onze huizen afsluiten, zo laks zijn we met de telefoon. KPN en Gouden Gids geven dikke boeken uit waarin de sleutel tot mijn telefoon toestel openbaar gemaakt worden. Voor heel de wereld. Dat is zo gegroeid. In een tijd dat de telefoon er was om met vrienden te praten.

Maar die tijd is al lang voorbij. Aalgladde bedrijfjes hebben ontdekt dat je geld kunt vangen met het laten rinkelen van telefoons bij mensen die daar niet op gerekend hebben. Is dat een inbraak? Niet echt, natuurlijk, want we hebben toestemming gegeven om de sleutel voor de telefoon op een openbare plek neer te leggen. De inbreker hoeft dus niet te breken om erin te komen. Daarom is het misschien beter om van telefonische lastposten te spreken. Telefonische t e r r o r i s ten zijn dan nog maar 1 stapje verder.

Telemarketeers zijn vaak een bron van veel plezier geweest. Ze zijn vaak tamelijk dom en je kan ze dus lekker voor de gek houden:

 Tele: Hallo met XYZ verzekeringen. Heeft U iets aan Uw pensioen gedaan?
  Ik: Pensioen?
 Tele: Ja, onze expert is binnenkort in...
  Ik: Wat is een 'pensioen'?
 Tele: Euh, weet U niet wat een pensioen is?
  Ik: Nee, nooit van gehoord. Kunt U uitleggen wat het is?
  
En dan heb je ze. Dan heb je de rollen omgedraaid en als je het goed speelt krijg je de andere partij aan het lachen en dan wordt de verbinding verbroken. De supervisor denkt dan dat ze met hun vriendjes zitten te bellen en dat mag niet.
Een andere truuk is om te eisen dat zij hun naam zeggen, want zij weten ook jouw naam. En het is dus niet meer dan redelijk dat jij ook hun naam kent. Als je dat volhoudt, is het gesprek zo afgelopen.
Maar het kan ook fout gaan. Zoals het volgende voorbeeld laat zien.


Een vervelend voorval.

Op een gegeven moment ging de telefoon.

 Tele: U spreekt met DFE, De Financiele Expert en onze adviseur is binnenkort bij U in de buurt. 
  Ik: Mevrouw, ik heb geen interesse en moet nu weg.
 Tele: Dan kunnen we mooi een afspraak maken...
  Ik: Ik heb geen tijd en hang nu op.
  
Daarmee hield het gesprek op. Dacht ik. Ik had andere dingen te doen en geen tijd voor een telefonische inbreker. Ook niet om die geld aan mij te laten verdienen. Het is en blijft mijn telefoon en mijn tijd.
Maar het gesprek was niet over.....
 Tele: Hallo, met XYZ.
  Ik: Kom op jongens, het is leuk geweest, we kappen ermee.
 Tele: Waarmee meneer?
  Ik: Jullie weten wat ik bedoel.
 Tele: Nee hoor, het gaat om een telefonische enquete
  
Etcetera, etcetera, etcetera. En het werd alleen maar erger. Die dag hebben de telefonische inbrekers een keer of 20 gebeld. Met zeer doorzichtige bedoelingen. En wat ik ook zei, men was alleen voor de eigen rede vatbaar.
Ik heb alle gesprekken qua datum en tijd bijgehouden. Voor het geval dat ik dat later nog eens nodig zou hebben. Om een lang verhaal kort te houden: In andere woorden: het was gewoon LASTIG en de opties die KPN me bood waren een nieuw nummer of leren leven met deze ergernissen. Jammer dat zo'n groot en technisch bedrijf niet met iets meer op de proppen kan komen. Ze zullen wel teveel winst maken, denk ik.


De redding komt uit Eindhoven!

Toen ben ik op Internet gaan zoeken en daar vond ik de redding. Wat KPN en de hermandad niet konden, kon een Willie Wortel uit Eindhoven wel. Die meneer heeft de TelePathic ontwikkeld. Dat is een nummerherkenner die ook nog wat dingen kan DOEN. Een heel mooi apparaatje dat ik aan iedereen kan aanraden, of je nou lastig gevallen wordt of niet. Een betere naam voor de TelePathic zou zijn geweest de 'Liberator'.
De TelePathic geeft je je telefoonlijn weer terug. Het apparaat kan best veel en als je alles wilt weten, dan zul je op de website van de maker even moeten rondneuzen. Een van de vele opties is het selectief blokkeren van bepaalde nummers. De Telepathic heeft een zogenaamde 'blacklist' en alle nummers op die lijst worden geblokkeerd.

Bij een blokkade, geeft de TelePathic het rinkelsignaal niet door aan de aangesloten telefoon(centrale). De opbeller hoort geen verschil. De opgebelde hoort helemaal niks. Als je een voicemail aan hebt staan (of de telefoon met *61 hebt doorgeschakeld) komt de geblokkeerde opbeller op den duur daar terecht.

Call centers bellen standaard met 'caller ID' af. Op het ontvangende toestel komt dan binnen dat de opbeller het telefoonnummer 000-0000000 heeft. 10 Nullen dus. Evenveel als het IQ van de meeste callcentra bij elkaar opgeteld. Ook Notaris 'Van Heezewijk' uit Oisterwijk belt met caller ID afgezet want zijn medewerksters zijn niet al te slim: de helft van de nummers die ze draaien is fout, aldus een van hen. Blijkbaar neemt de notaris bij sollicitaties het gemiddelde van IQ en cupmaat en besluit daarna wat te doen.
In mijn geval heb ik de TelePathic zo ingesteld dat ie alle anonieme nummers (dus met 10 nullen als caller ID) blokkeert. Die komen er dus absoluut niet meer door. Blijven ze lang hangen, dan vallen ze door naar mijn GSM omdat die met *61 doorgeschakeld is (ik moet om persoonlijke redenen bereikbaar zijn) en als die afstaat (meestentijds) dan komen ze op de voicemail van de GSM terecht. En die heeft een nogal ongebruikelijke 'meldtekst'. Je hoort ze dan nog wat stommelen en overleggen met een collega in een andere cubicle en dan hangen ze alsnog op.

De TelePathic kost natuurlijk wel geld, maar veel minder dan een nieuwe telefoon aansluiting plus de kosten om iedereen je nieuwe nummer door te geven. Ik wil hem in ieder geval niet meer kwijt.

Voor en nadelen van de TelePathic!

Voordelen Nadelen
 1. Nooit meer telemarketeers aan de lijn!
 2. Geen anonieme bellers meer
 3. Nummerherkenning met naam in display
 4. Geheugen voor honderden telefoonnummers en namen
 5. Selectief doorlaten van bellers is mogelijk
 6. Notaris Van Heezewijk uit Oisterwijk kan je niet meer bellen
 7. Goedkoop en flexibel
 8. Makkelijk te installeren
 9. Het apparaat werkt nu meer dan zes maanden en ik heb het nog nooit hoeven resetten. Blijkbaar is de software beter dan de gemiddelde uitgave van Windows.
 1. Mensen met 'geheime nummers' kunnen je niet meer bereiken
 2. Notaris Van Heezewijk uit Oisterwijk kan je niet meer bellen
 3. Bewoners van Amaranth huizen kunnen je niet meer bereiken
 4. De gebruiksaanwijzing is niet al te duidelijk
 5. Mensen die 'Caller ID' standaard laten onderdrukken moeten je anderszins zien te bellen

Ervaringen na een jaar gebruik.

Het is nu september 2005. Ik heb de Telepathic nu ongeveer een jaar in gebruik. Een jaar dat qua telefoon ongemak zeer draaglijk was. Ik zal even de belangrijkste ervaringen op een rij zetten:

 1. Alle anonieme telefoons worden geblokkeerd.
 2. Na een jaar bellen er bijna geen telemarketeers meer op! Er bestaat blijkbaar een lijst waar je op kunt komen zodat je niet meer gebeld wordt.
 3. De politie kan je bereiken.
 4. De brandweer niet. Ook ziekenhuizen bellen meestal anoniem.
 5. Dokters bellen niet anoniem.
 6. Nadat je de batterijen hebt gewisseld (na ca een jaar!) hoef je bijna niks opnieuw in te stellen. Alle belangrijke instellingen werden behouden.
Met andere woorden: Kan ik de Telepathic aanbevelen? Het antwoord is simpel en duidelijk:

De Telepathic werkt perfect!
Kopen dat ding! En je bent in een keer van een hoop gezeik verlost!

De situatie van december 2005.

In september begon de telePathic batterijen te vreten. Het eerste jaar nam ie genoegen met 1 setje alkaline's van de Lidl. In September maakte hij eenzelfde setje compleet leeg, binnen een maand. In october nog eens. Bovendien begon ie nummers door te laten die eigenlijk niet door mochten komen.

Een mail met de maker leverde een gratis vervanging op: de garantie is wel heel erg goed bij Enocent.

Ondertussen hebben we een andere manier gevonden om de telefoonterreur te stoppen, alleen dit is een manier die duurder is en helemaal handmatig.
We hebben een Philips DECT set type 225 gekocht. Dat zijn drie DECT handsets plus een basisstation met ingebouwd antwoordapparaat. De handsets hebben een LCD waarop de caller ID getoond wordt. Staat daar 'PRIVE' dan is het een anonieme beller. Ondertussen staat het antwoordapparaat altijd aan en hij neemt over bij de vierde tingel. Daarna komt er een strategische boodschap (dochterlief vraagt heel onschuldig 'Ja hallo, met wie spreek ik?') en de opbeller mag wat zeggen.
Zegt ie niks, is het meestal een marketeer. Of iemand die zijn dagen volmaakt als ambtenaar bij de gemeente Tilburg. Zegt ie wel iets, en we horen wie het is, dan kunnen we het gesprek alsnog opnemen op iedere handset.

Dit is een complexe methode (je mag niet meteen opnemen maar moet eerst de caller ID op de handset aflezen) en nog relatief duur ook want de set die we hebben kostte meer dan 100 euro bij de Mediamarkt. De Telepathic is goedkoper.
Maar we vinden dit momenteel handiger omdat nu ook Ome Jan (die in een begeleid wonen groep zit) ons weer kan bereiken.

Het grootste nadeel is echter wel, dat we weer ontdekt worden door de callcenters. Kwamen er eind october nog steeds bijna geen anonieme gesprekken binnen, nu zitten we weer op 1 a 2 per dag. Blijkbaar heeft dat schorum speciale apparatuur om de telefoonlijn te verkennen.

De situatie van januari 2006.

A dirty mind, is a joy for ever. En de volgende methode om van telefoon t e r r o r i s ten af te komen is ontwikkeld met dat in je achterhoofd.
Stel, jij belt naar een adres op, waarbij je niet weet wie de betreffende persoon is of zelfs maar hoe die eruit ziet. Stel nu ook, dat die persoon opneemt en vervolgens dommetje gaat spelen. Dus helemaal niks terug zegt, maar wel merkbaar ademt, met de radio zachtjes op de achtergrond. Dat zou toch kunnen, niet?

Welnu, ik zal het verklappen: dat is niet leuk om te ervaren. En precies hierop is de nieuwe t e r r o r i s ten afschrikker gebaseerd. Het werkt als volgt:

Dit is ZO bedreigend voor de telefoon t e r r o r i s t, dat het gesprek na een paar seconden wordt beeindigd. Je voelt de angst van de opbeller tijdens het neerleggen.

Nou is het natuurlijk niet de bedoeling om domme mokkeltjes bang te maken tijdens de uitoefening van hun werk. Maar ik zie die opbellers toch niet zo zeer als werknemers van een callcentrale, maar als huurlingen in een t e r r o r i s t ische campagne om burgers bang te maken van hun eigen teleofoon. Als ze echt willen gaan werken, dan kunnen ze altijd nog tomaten gaan plukken. Laat die Polen dan maar naar de callcenters gaan. Wordt het ook meteen weer leuk om naar te luisteren.

Een vriend heeft jaren geleden een andere methode toegepast:

Ook deze methode werkt fijn. Het is ook een betere methode dan de TelePathic. Die laatste neemt niet op bij een ongewenst gesprek, dus het kost de telefoon t e r r o r i s t geen connect-charge.
Beide hierboven gemelde methodes kosten de telefoon t e r r o r i s t iedere keer 1 keer het aansluit tarief (ik meen 5 eurocent) en als ze blijven hangen terwijl de hoorn op tafel ligt dan gaat het helemaal in de papieren lopen. Ze krijgen dus in feite een boete.

Een andere methode is om na een paar seconden geluisterd te hebben de ter ro rist te onderbreken en te zeggen "Kunt U over 30 seconden even terugbellen want de batterij van deze teleofoon is leeg". Dan is het twee keer het connect tarief. Probeer hier maar eens een spelletje van te maken. Kijken hoe gek je ze kan krijgen.

Mogelijk de beste methode is de volgende:

 t e r r o r i s t : Hallo, ik ben op zoek naar meneer Uilemans.
        Mwa : Waarom?
 t e r r o r i s t : Ik heb een paar vragen aan hem .
        Mwa : Da's vreemd.
 t e r r o r i s t : Hoezo?
        Mwa : Ik word wel vaker voor die man gebeld.
 t e r r o r i s t : Wie bent U dan?
        Mwa : Dat doet er nou even niet toe.
 t e r r o r i s t : Maar U bent niet meneer Uilemans?
        Mwa : Nee. 
 t e r r o r i s t : Oh, dan zal ik U moeten schrappen uit het bestand.
        Mwa : Jammer zeg.
 t e r r o r i s t : Tot ziens!
  
En dan ben je er maaaanden vanaf. Gewoon ontkennen en een beetje aanhouden. Vooral beleefd blijven. En verbaasd. Het scheelt ontzettend veel. Na enkele weken zijn alle callcenters een keer 'langs' geweest en ben je voor maanden verlost van de dames.

Hier nog eentje, maar je moet wel uiterst vriendelijk blijven:

 t e r r o r i s t : Goedemiddag, met mevrouw Pruim van Ernst en Jong Zuurtjesfabrieken.
        Mwa : Oh ja hallo.
 t e r r o r i s t : Ik ben op zoek naar meneer Uilemans.
        Mwa : Die is er niet
 t e r r o r i s t : Maar wie bent U dan?
        Mwa : Ik let op het huis.
 t e r r o r i s t : Wanneer komt meneer Uilemans thuis?
        Mwa : Daar mag ik helaas geen mededelingen over doen,
 t e r r o r i s t : Oh, dan bel ik wel een andere keer terug.
        Mwa : Kunt U iets specifieker zijn?
 t e r r o r i s t : Ehm, tja, wanneer zou het schikken?
        Mwa : Dat weet ik niet. Ik weet niet wanneer ie terug is.
 t e r r o r i s t : Zal ik dan vanavond bellen?
        Mwa : Misschien beter morgenmiddag rond deze tijd.
 t e r r o r i s t : Nou dan doe ik dat.
        Mwa : Bedankt en tot ziens.
  
Je hoort aan de andere kant dat ze het niet geloven of vertrouwen. Maar dat is niet belangrijk. Op het moment dat ze het laten blijken begin je erover dat je geen mededelingen mag doen over wanneer het huis leeg staat. En da vraag je hun nummer en dat je wel even terugbelt. Dan houdt het allemaal snel op.
En als er morgen 'rond deze tijd' ineens telefoon is, dan ga je op de WC zitten met je DECT en neemt daar op. Succes verzekerd.... Een kelder is ook goed, maar die heeft bijna niemand meer. Als het maar galmt.

Mijn nieuwste creatie is hieronder. Het kost geen moeite en is zeer effectief:

 t e r r o r i s t : Goedemiddag, met mevrouw Pruim van De nationale Hotelbon
        Mwa : <ik zeg niks>
 t e r r o r i s t : Ik ben op zoek naar..
        Mwa : Hallo. Hallo!
 t e r r o r i s t : ... de heer Uylemans...
        Mwa : Hallo hallo!
 t e r r o r i s t : ... in verband met ...
        Mwa : Hallo, is daar iemand?
 t e r r o r i s t : ... een buurtonderzoek ...
        Mwa : <tegen iemand in de kamer>Er wordt gebeld maar er meldt zich niemand, nou moe.
 t e r r o r i s t : Ik ben er echt hoor!
        Mwa : Hallo, ik hoor niets!
 t e r r o r i s t : met mevrouw Pruim van De natio...
        Mwa : Is daar iemand?
 t e r r o r i s t : Ja zeg, hier doe ik niet aan mee! Ik hang op!
        Mwa : Hallo? Hallo?
 t e r r o r i s t : <Tuut> <Tuut> <Tuut>
  
Kijk, door dommetje te spelen houdt het ineens op. Voordelen:

Een andere versie van dit script is:

 t e r r o r i s t : Met Fien de la Maar van boekingsbureau Jomo
        Mwa : U luistert naar een antwoord apparaat.
 t e r r o r i s t : Ehm, wat?
        Mwa : Luister deze boodschap aandachtig af
 t e r r o r i s t : ....
        Mwa : Spreek naam en nummer in na de piep.
 t e r r o r i s t : [gemompel op de achtergrond]
        Mwa : Pieieiep
  
Meestal gooien ze dan de hoorn zelf op, al bij de regel waarbij de vier puntjes staan. Maar ze gbellen meestal wel terug. Dus het hallo hallo verhaal is beter. En makkelijker. Je kan het zelfs aan je kinderen leren (die het dan nog eens schitterend vinden ook).

Over de spelling.

Op veel plaatsen staat bij het 'telefoonscript' het woord 't e r r o r i s t' met veel spaties ertussen. Dat heeft een reden. En die reden heet 'Google'. Jazeker, de meest gebruikte zoekmachine heeft een paar kleine onhebbelijkheidjes. Een daarvan is dat ie webcontent filtert en censureert. Meer hierover op deze pagina: https://fruttenboel.verhoeven272.nl/various/google.html . Voor degenen die niet zo sterk zijn in Engels komt het hier op neer:

Vandaar de gekke spelling van het T-woord.... Als je het te bont maakt, volgens Google, dan pakken ze je. En je hebt geen enkel weerwoord. Google blijkt te werken met een (geheime) verboden woorden lijst. Mijn T-woord was er een van.
Sindsdien zoek ik meer met Yahoo: https://nl.search.yahoo.com/ en dat is vaak nog beter en sneller ook.

Deze pagina stamt uit 2003 en is