Wachtwoorden

Overal waar je op een website komt en je wilt iets doen dan moet je een account aanmaken en daar hoort dan een wachtwoord bij. Dat is lastig want je wilt een wachtwoord hebben dat je makkelijk kunt onthouden. Maar je moet ook een wachtwoord hebben dat anderen niet snel kunnen raden. En bij dat laatste loopt het vaak spaak.

Hieronder volgt een handleiding om tot sterke wachtwoorden te komen die toch makkelijk te onthouden zijn.

Wachtwoorden bewaren

Het is buitengewoon dom om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Bij banken moet je een sterk wachtwoord hebben, bij Bol.com of Rose.nl kan je met een veel zwakker volstaan. Daarom kun je er niet onderuit om meerdere wachtwoorden te verzinnen en bewaren. Het nut van een wachtwoord is om derden niet in staat te stellen om op jouw rekening dingen te doen. Daarom moet je zorgen dat die derden niet bij jouw wachtwoord kunnen.
Gezinsleden zijn geen derden. Daar hoef je dus niet actief op te beveiligen. Daarom bewaar ik al mijn wachtwoorden op de ouwe manier: in een kaartenbak. NIET in een spreadsheet want, is je "computer weg" dan heb je toch weer dezelfde lijdensweg als voorheen: nergens meer binnen kunnen.

Nee, een simpel plexiglas kaartenbakje van de Lidl of de Action is afdoende. Gebruik 1 kaartje per account, zodat je je wachtwoord kunt veranderen op de site en dan in de kaartenbak het oude doorstrepen en het nieuwe weer opschrijven. Slechte mensen die buiten de deur wonen hebben geen toegang tot je kaartenbakje, ongeacht hoeveel virussen ze op je windows computer parkeren.
Zet het kaartenbakje niet naast je computer neer maar ergens in een la of op een plankje. Wordt je computer gestolen, dan ziet de dief je wachtwoordenbakje niet en is er nog niks aan de hand.

Wachtwoorden verzinnen

De wachtwoorden "1234567890" en "qwertyuiop[]" zijn wel heel makkelijk te bedenken en raden. En toch valt hier al veel mee te doen. Laten we eens kijken naar "qwertyuiop[]". Door hier te spelen met de volgorde en hoofdletters in te voegen kun je al wachtwoorden maken die niet makkelijk te bedenken zijn:

Zelfde letters, met wat fantasie bewerkt. Wel opletten dat de site waarop je een account maakt van hoge kwaliteit is. Veel sites die op windows gebaseerd zijn maken geen verschil tussen hoofd- en kleine letters. En dan maakt het ineens niks meer uit of je een sterk wachtwoord gaat maken of niet.

Gebruik je streektaal

Iedereen woont in een bepaalde streek of stad en die hebben allemaal een eigen dialect. Gebruik woorden uit je dialect en verbouw die een beetje. Iemand die niet bij jou uit de buurt komt zal die woorden moeilijk kunnen bedenken. Een amsterdammer zou zo aan "drijfsijsje" (eend) kunnen denken. Het woord wordt al moeilijker als "drIjfsIjsjE" (alle klinkers hoofdletters) maar de kracht komt uit je dialect: gebruik het woord fonetisch, dus zoals je het uitspreekt. Ik, als niet amsterdammer, zou het uitspreken als dreefsessie. Een fries zal dit woord niet gauw raden. Je kan ook wat spelen met hoofdletters. En je kan de 'i' vervangen door een '1'. Of de 'E' door een '3'. Het wachtwoord "Dr33fs3ss13" is voor een buitenstaander niet te onthouden maar er staat gewoon 'eend' op zijn amsterdams. In je klappertje kun je dan ook gewoon opschrijven:

    user = username
    pass = eend
   
Je hebt dan een extra beveiligingslaag aangebracht. Jij denkt bij 'eend' aan dreefsessie en dat schrijf jij als dr33fs3ss13....

Een brabander noemt een onoverzichtelijke situatie vaak "unne fruttenboel". Fruttenboel is dus een leuk wachtwoord. Een fries raadt dat woord niet snel. Dit is verder een leuk wachtwoord. Je kan de klinkers, of de eerste en laatste letters vervangen door hoofdletters. Maar er zit ook een 'o' in en die kan je vervangen door een '0' (een 'nul' dus).

Een vork is een 'Verket'. Rolschaaten zijn "affeseerplenkskes". Een slager is een "beenhouwer". De lokale jenever heet "schrobbeler" = Schr066eler.

Vieze woorden

Hou je niet in bij het verzinnen van wachtwoorden. Niemand ziet ze ooit. Je kan dus lekkere vette scheldwoorden gebruiken die men niet van een nette mens zoals jij verwacht. Denk aan woorden als

Het gaat erom dat je je fatsoen even opzij zet want je wilt woorden hebben die niemand van jou zou denken dat je ze zelfs maar kende.

Jargon

Heb je een vak geleerd? Mooi. Ieder vak heeft een eigen 'taal', "jargon" genaamd. In mijn jargon zou ik wachtwoorden kunnen bedenken a la

33kh00rn	Aardn0tenVerzamel44r	SjnietSte11e	44rD@pp3L	8103mk00|	90udv15
eekhoorn	Aardnotenverzamelaar	schnittstelle	aardappel	Bloemkool	goudvis

----

pl4553rw4rm3r		verrukeskop	K3tt!n9k4st	m03rslevte1	V1k!n95kip	w4rpdr1v3
plasserwarmer		varkenskop	Kettingkast	moersleutel	Vikingschip	warpdrive

----

Flapdr0l	KarateKip	Pineukeltje	methylmercaptaan	dwarsligger	kortsluitlans
m0t0rburet	stuw4d00r	
   
Er zijn zoveeol mooie woorden te bedenken die je een beetje kunt verbouwen tot de mooiste wachtwoorden. Voor sites waar je wachtwoord betekent dat er direct geld kan worden besteed, zoals Ebay, zul je een sterk wachtwoord nodig hebben. Ook op Amazon als je OneClick shopping aan hebt staan. Maar op het forum van de vakbond of je energie leverancier maakt het niet zoveel uit.

Cijfers en tekens

Vaak willen sites dat je wachtwoord aan bepaalde eisen voldoet. Er moeten dan minimaal 1 van de volgende groepen inzitten:

Als je niet weet welk getal je achter (of middenin) je wachtwoord wilt hebben, neem dan de laatste twee cijfers van je geboortejaar. Desnoods wissel je de twee cijfers om. Of je neemt je huisnummer. Of je postcode. Of het geboortejaar van je goudvis.

Substituties

Hieronder vind je wat substituties die je kunt doen om wachtwoorden sterker te maken:

1 = i	2 = z	3 = E	4 = A	5 = s	6 = b	8 = B	9 = g	0 = o
a = @	i = !	s = $	oo = %	8 = &	o = *
Het woord Abonnement wordt dan '@b0nneM3nt'. Tien letters en een extreem sterk wachtwoord. Hoofd- en kleine letters bieden ook garanties tegen 'meekijkers'. Je tiept de letters met je rechterhand terwijl je onopvallend met je linker hand de shift-toets bedient.

Pagina gemaakt op 21 januari 2015,