Mijn vorige camera

Click me for a review

In 2000 kocht ik mijn eerste digitale camera. Het was een Olympus C-860L. Hierboven zie je een plaatje van de voor- en achterkant. Deze camera was vooral bedoeld om kennis te maken met 'digitaal' en om foto's te maken voor de website.
De camera kon veel, voor zijn tijd. 1,3 megapixel was niet slecht. De standaard resolutie was 640 x 480 en de hoge resolutie was 1280 x 960. En voor als het heel nauwkeurig moest, was er altijd de Minolta spiegelreflex met filmpjes.

Olympus Mju 720 SW

Hierboven zie je mijn nieuwste speeltje. Een Olympus Mju 720 SW. De 720 slaat op zijn 7 Mp sensor en de SW staan voor 'Shock' en 'Water'. De camera is namelijk redelijk schokbestendig en waterdicht. Volgens de boekjes kan ie een val van een hoogte tot 1,5 meter doorstaan en ook drie meter onderwater lekt er nog niks naar binnen.
De camera heeft dus:

Ervaringen

Ik heb de camera nu ongeveer een maand. We hebben al veel eigenschappen en instellingen gebruikt (of getest) maar lang nog niet alles. Toch vind ik wel dat ik mijn ervaringen tot nu toe met de wereld moet delen. Zodat een ieder er van kan leren.
En nu, nu ik de camera drie jaren heb kan ik alleen maar zeggen:

WAT EEN CAMERA!

Het hele gezin kan kiezen uit meerdere camera's maar de mju 720 is altijd als eerste weg!

Positief

Om te beginnen: dit is een fantastische camera. Dat ligt hoofdakelijk aan het merk: Olympus. Dit is een merk met een historie op het gebied van camerabouw. Ervaring is belangrijk op dit terrein. De optiek is erg goed. De CCD sensor werkt goed en de Olympus technici hebben heel goede software ontwikkeld. Daardoor verloopt alles heel soepeltje.

Een voorbeeldje: als je de digitale zoom aan hebt staan en je hebt op gegeven moment de 'steady shot' nodig, dan schakelt ie automatisch de digitale zoom uit. Want die twee zijn elkaars vijanden. Zet je 'steady shot' uit, wordt de digitale zoom weer ingeschakeld. Heel erg netjes gedaan allemaal.

Ruimte voor verbeteringen

Niets heeft alleen voordelen. Ook deze 720 SW heeft nog wat puntjes waarop ie verbeterd kan worden:

Conclusie

Olympus maakt goede camera's. Dat deden ze met hun OM-1. Met mijn C-860L. En opnieuw met deze 720 SW. Daar is geen twijfel over. De enige twijfel die ik heb heeft betrekking tot het waterdichte. Ik heb dit model gekocht omdat ie perfect bruikbaar is tijdens onze kanotochten. En bij die tochten heeft de camera zijn nut al bewezen.

Toch heb ik wel enkele bedenkingen. Het soortelijk gewicht van de camera is te hoog voor een sportief gebruik. Komt de camera in het water, dan zinkt hij meteen. We hebben dat opgelost door er een kleine strandbal aan te bevestigen maar dat is een beetje een noodoplossing.
Ook het klepje dat de lens afdekt is niet heel goed doordacht. Zit er eenmaal water achter dan moet je dat druppel voor druppel wegdeppen tot alles op is. Niet handig als je met de boot onderweg bent. Het gaat wel, maar de mooie momenten willen nogal eens voorbij zijn als je met je doekje klaar bent.

Deze camera kan alles, doet alles en is extreem betrouwbaar. De belichting is 100% in orde. Dit is de fijnste camera die ik heb, uit het lijstje

Voorbeeld foto's

Klik hier voor een Olympus 720 SW foto!

De foto wordt geladen in een apart venster. Hij werd genomen op een bewolkte zondag eind juli 2006. Locatie: Wilhelminakanaal Tilburg, vlakbij de Heikantse brug. De foto is onbewerkt. De resolutie is 3072 x 2304 pixels en de camera stond op 'volledig automatisch' (na een 'Reset' uit het camera menu).

In het kader van het WISclub weekend heb ik een dikke 120 foto's gemaakt met de camera. Waaronder enkele onder zeer slechte lichtomstandigheden. Het merendeel is erg goed gelukt.

Op de WISclub avond heb ik bij zeer weinig licht foto's genomen in een witte tent. Eerst met de flits, maar dat maakt alles zo plat. Daarna heb ik de camera op 1600 ISO gezet om eens te zien wat ie ervan bakt. Voor de zekerheid moet je dan de flitser handmatig afzetten met het flits-menu. De resultaten waren verbluffend. Zeer mooie foto's met warme tinten door het kaarslicht. Een mooi voorbeeld hiervan is foto p8120188 op de hierboven genoemde pagina. Net als bij een 1600 ISO filmpje wordt ook nu 'de korrel' groter. Blijkbaar gaat de camera meerdere pixels groeperen om zo met minder licht uit te komen. Ik vind het schitterend!

Hoeveel MP heb ik nodig?

Lang geleden, rond 1985, kwamen de eerste digitale camera's op. De sensoren daarvan werden in kilopixels uitgedrukt. Anders was het getal zo laag. In die tijd werkte ik bij Fuji Photo Film. En om aan te tonen hoe superieur kleinbeeld camera's toen nog waren heb ik eens uitgerekend hoeveel pixels er op 1 plaatje van een goede kleuren negatief film pasten.
Uitgaande van een scheidend vermogen van 50 lijnenparen per mm kom je dan uit op 100 pixels per mm. Dat is 24 x 100 = 2400 pixels langs de korte kant. En 3600 pixels langs de lange kant. Totaal aantal pixels voor een goede negatieffilm is dan 2400 x 3600 = 8.640.000 pixels. Ofwel, in moderne taal: 8,25 MP.

Dat punt hebben we al overschreden met moderne digitale camera's. Nemen we in gedachten dat de meeste kleurenfilms geen 50 lijnenparen per mm halen en dat negatieven onregelmatig gevormde pixels hebben, dan wordt al gauw duidelijk, dat een normale kleuren negatief film misschien net 6 MP per beeldje opslaat. En door de onregelmatige vorm van de korrel (vergeleken met echte pixels) wordt het beeld ook niet scherper.

Conclusie: sinds de 7 MP camera's er zijn, is kleinbeeld verouderd. Ook de films lijken steeds slechter te worden doordat er minder van gemaakt worden.

Voorbeeldfoto Nikon D90 (12 MP) klik op de foto voor fullscreen