Insecten en watersport.

Watersport en insecten horen bij elkaar. Libelles die over het water scheren en even op je boot zitten uit te rusten. Schrijverkes die sierlijk over het oppervlak razen. Het hoort allemaal bij het fantastische van varen in kleine boten die met spierkracht worden voortbewogen.

Maar er zijn ook andere insecten: de stekende soort. Daarvan zijn er waarschijnlijk veel minder dan van de niet stekende, maar ze trekken wel een onevenredig groot deel van je aandacht. Ruwweg zijn er de volgende waar je rekening mee moet houden, in volgorde van voorkomen:

 1. Steekvliegen (daas, blendaas, horzel, paardenvlieg)
 2. Muggen (diverse soorten, afhankelijk van het water)
 3. Bijen
 4. Wespen
Steekvliegen zijn het meest aggressief: ze hebben jouw bloed nodig om te overleven en vallen dus meteen aan. Muggen steken alleen als ze vrouw en zwanger zijn. Bijen alleen als ze in het nauw komen te zitten. En wespen alleen als ze weer eens gek zijn van de honger.

Voorkomen is beter dan een dikke hand.

Hieronder staan wat tips om te voorkomen dat je onnodig veel steken oploopt. Ik heb deze dingen niet zelf bedacht, maar van diverse sites gehaald. Van www.sport.nl heb ik de volgende tabel geplukt:

 1. Kom bij voorkeur niet in de buurt van bloeiende bloemen of overrijp (afgevallen) fruit en wees voorzichtig bij het plukken van fruit of bloemen.
 2. Laat tijdens het eten in de vrije natuur (picknick) geen zoetigheden of vlees(resten) rondslingeren en gebruik een insectenwerende crème of spray voordat u gaat eten.
 3. Vermijd plaatsen in de vrije natuur waar dieren worden gevoerd, aangezien rondslingerende voedselresten bijen en wespen aantrekken.
 4. Drink in de zomer geen limonade/bier en dergelijke uit een flesje/blikje.
 5. Voorzichtigheid is geboden bij het werken in de tuin en tijdens het fietsen! Bedek het lichaam zoveel mogelijk (bijvoorbeeld door middel van een hoed, handschoenen, een bloes met lange mouwen en lange broek).
 6. Vermijd het gebruik van parfum, haarspray, sterk geparfumeerde zeep, zonnebrandcrème, aftershave of lichaamsverzorgende sprays.
 7. Gebruik afweermiddelen tegen insecten, zoals autan of citronellaolie.
 8. Draag bij voorkeur nauwsluitende kleding en vermijd zwarte stoffen en kleurige bloempatronen. Witte, groene en lichtbruine stoffen verdienen de voorkeur.
 9. Let er met name tijdens het sporten en spelen in de vrije natuur op, dat transpiratievocht stekende insecten aantrekt.
 10. Draag geen open schoenen en loop buiten nooit op blote voeten. Bijen houden namelijk van klaver en veel wespen leven in de grond.
 11. Vermijd snelle bewegingen. Als er een bij of wesp in de buurt is, sla dan niet overhaast naar het insect.
 12. Informeer uw collega's, familie en vrienden over uw eventuele insectengif allergie. Hierna dient u altijd zo spoedig mogelijk een arts te raadplegen, zodat een definitieve medische behandeling kan worden ingezet.
Op www.gezondheid.be vond ik dit:

Onzin

Dikwijls wordt aangeraden om azijn, ammoniak of ontsmettingsmiddelen op de plaats van de steek aan te brengen. Deze middeltjes hebben echter vooral een psychologisch effect, maar bieden geen enkele bescherming tegen een veralgemeende reactie.

Ook allerlei zalfjes die soms worden aangeraden, bieden geen enkele bescherming tegen een dergelijke reactie. Ze kunnen eventueel wel de pijn of de jeuk verzachten.

Pijnstillers moet men alleszins vermijden omdat zij soms de reactie nog kunnen verergeren.

Op de site van de www.kring-apotheek.nl stond dit:

Hoe zijn insectenbeten te voorkomen

Vermijd geparfumeerde cosmetica, dit trekt insecten aan. Sla ook niet naar insecten om ze te verjagen; hierdoor zullen ze zich juist gaan verdedigen. Draag verder goedsluitende kleding, zodat de insecten geen kans krijgen in mouwen of in broekspijpen te kruipen.

Ook is het beter om in het donker niet dicht bij een lichtbron te gaan zitten, want insecten worden door licht aangetrokken.

Insecten kunnen op afstand worden gehouden door het dragen van witte kleding, door rook (van een kaars, wierook of van rookwaren) of door het insmeren van de huid (en eventueel het besprenkelen van beddengoed) met een insectenwerend middel dat DEET bevat.

Maak je eigen gifzuiger.

In de handel zijn de bekende gifzuigers. De bekendste is de Aspivenin en dat is meteen de duurste. En niet zonder reden, want je kan hem heel comfortabel met 1 hand bedienen. Je drukt de zuiger naar beneden en toch wordt er vacuum opgebouwd waardoor de gifstof enigszins uit de open wonde wordt gezogen. In het gunstigste geval. Zoals hierboven te lezen is, denkt men daar nogal gevarieerd over.


Anderzijds: baat het niet, het schaadt ook niet. En als het psychologisch werkt, waarom dan niet doen? Voor de prijs misschien? Welnu, dan is er hoop, want ik heb mijn eigen gifzuiger gemaakt die moeilijker te bedienen is, maar die veel hoger vacuum zuigt.

Hier rechts zie je hoe je zoiets maakt. De injectiespuit kun je bij iedere apotheek halen (wel je clochard pak uitdoen). Kost iets van €0,40. Het zuigmondje vind je in je medicijnkastje. In dit geval is het het afdekkapje van een flesje neusspray.


Hiernaast zie je wat er met de dopjes gebeurt: ik heb er met de Metabo (kolomboormachine) een stel gaatjes in geboord. In mijn geval waren dat 4 mm gaatjes. Hierdoor past de tuit van de injectiespuit precies en lekker strak in het geboorde gat.

Je drukt nu het doorboorde kapje met het boorgat over de tuit van de injectiespuit. Die tuit is conisch, dus die zet zichzelf zo vast. Door het opgebouwde vacuum tijdens het zuigen gaat ie nog vaster zitten.
Mocht je toch perse iets heel vast willen zetten, dan zal je met Loctite aan de gang moeten zoals beschreven op mijn technische site: http://fruttenboel.verhoeven272.nl/tools/loctite.html . Maar nodig is dat niet.

Als je gestoken bent, dan zet je de zuigmond op de wond, omsluit de spuit met je hand en trekt met de andere hand de zuiger omhoog. Opletten dat je niet te hard trekt, want deze zelfbouwzuiger is nogal lomp. Hij trekt een onderdruk van circa 600 mm kwik. En da's best veel. Hou dat vacuum dus niet te lang op de steekplek want anders krijg je allerhande bloeduitstortingen en zuigvlekken.

Als je op een arm of hand gestoken bent, wordt het wat moeilijker. Omsluit de spuit met je vuist en druk de zuiger nu omhoog met je duim of wijsvinger van dezelfde hand. Met wat oefening lukt dat. Reken erop dat je dit ook in een wankele boot moet kunnen.
Volgens mijn dochter werkt de zuiger goed. Beter dan de namaak Aspi-dinges die we eens bij de Blokker gekocht hebben. En dat alles voor die paar dubbeltjes.


Preventie.

Hiernaast zie je een van de manieren om je te wapenen tegen insectenbeten. Het is een al wat oudere methode. De nieuwere gebruiken een stof die in de handel bekend staat als DEET (Di-ethyl-m-toluamine, meen ik). DEET is heel effectief maar als je de bijsluiter leest niet alleen gevaarlijk voor de insecten. Irriterend voor slijmvliezen. De spuitnevel van de spray is gevaarlijk. Het tast brillen aan. Het tast kunststoffen aan. En je mag het niet op dunnere huidsoorten aanbrengen, zoals in knieholtes en in je elleboog. Over je oksels (jazeker, alle drie) zullen we het maar niet hebben.
Mijn bril kan aangetast worden. maar dus ook de boten. Nou zullen die niet spontaan wegrotten als je er met je ingesmeerde arm langsgaat, maar toch. Stel dat het potje lekt, dan heb je een probleem.
Tel dit alles op, en de zin in een DEET spray is over.

Gelukkig hebben ze bij de Etos ook andere spullen. Spullen waarop geen patent meer rust en die dus ook ineens veel goedkoper zijn. Ik vond er de citronella spray. Ook dat is geen ongevaarlijk goedje, maar de bijsluiter is een stuk kleiner dan die bij de DEET sprays.
Het spul is ook een stuk goedkoper. Iets van €5 voor deze 100 ml spraybus met pompje. De zalf was iets van €3. In totaal was het goedkoper dan Autan, Azaron of Muggenmelk.

Voortaan gaan we dus op pad met deze Etos anti-insecten spray. En we gaan ons houden aan de kledingvoorschriften.
In hetzelfde rek bij de Etos stond ook een after-bite zalfje in een plastic tube. Erin zit een zalfje op basis van (weer) citronella met verder onder andere hamamelis en calendula. Ik heb het geprobeerd. Het werkt zelfs op steekbeten die een dag of twee oud zijn.


Droge doekjes tegen insecten.

Een ander veelbelovend product zag ik vandaag bij Bever Zwerfsport. Hiernaast is een foto (die ik hotlink naar deze site) van het pakje.

Op de Anti Mosquito website kun je er alles over lezen. Het product bestaat uit droge doekjes waarop met een ingenieus systeem een insect verdrijvend middel (op natuurlijke basis) is aangebracht. Je wrijft met de doekjes over alle lichaamsdelen die je wilt beschermen en er zal een film afgegeven worden. De doekjes blijven droog en zijn 5 tot 10 keer te gebruiken.
Een pakje wipes kost bij Bever €6 en er zitten 5 doekjes in. Ik vond het idee voor dit product zo mooi, dat ik een pakje aangeschaft heb. Ik her er nog geen ervaring mee, maar in september moet ik meer data hebben.

En het is ondertussen september. En ik heb 'data'. Meerdere malen hebben we de tissues gebruikt. Je kan de doekjes inderdaad meerdere keren gebruiken. En na iedere keer smeren ruik je lekker. Rn je wordt niet meer gebeten of gestoken.

Conclusie: Het spul werkt! Dus gauw naar de Bever en een pakje halen.


Na de beet.

Bij Bever heb ik ook een spray gevonden die alle insectenbeten kan behandelen. Het schijnt desinfecterend te werken en het gif te demobiliseren, danwel af te breken. Zwellingen worden vorkomen of verminderd. Ook naderhand is het toepasbaar.

Actieve component is aluminiumsulfaat dat in een 20% oplossing in het flesje zit.

Ook dit product heb ik nog niet getest, maar op internet stonden enkele lovende recenties, onder andere van de Charles Darwin universiteit.
Het is ondertussen september 2006 geworden en we hebben meerdere keren gevaren en zijn een paar keer gestoken sindsdien. Ook gewoon thuis. Dan pak je de Stingose, spuit er een wolkje op, en binnen een minuut is de pijn of jeuk weg! Na korte tijd komt er een soort zoutlaag op je huid te zitten en de bult verdwijnt als sneeuw voor de zon. Geprobeerd met allerhande insecten beten en steken. Ook met netelplanten. We hebben het busje altijd bij als we buiten actief zijn. Dit is wonderspul!

Conclusie: Het spul werkt! Dus gauw naar de Bever en een spuitbusje halen.


Tot besluit.

Doe er je voordeel mee, maar er is geen garantie van mijn kant....

Onze gele zwemvesten trekken blijkbaar veel aandacht van de insecten, maar anderzijds sluiten ze nauw om je bovenlijf heen. Een goede verklaring waarom we daar nooit gestoken worden.
Onze helmen hebben we maar een paar keer opgehad. Insecten hadden een voorkeur voor de kleur (geel en rood) en voor de ventilatiegaten. Erg lastig om die dingen in de gaten van je helm te zien kruipen. Anderzijds heb ik in Duitsland een stel mini klamboes gekocht die over je hoofd kunnen (met elastiek rond je nek) waardoor je nooit meer in je hoofd/nek aangevallen kunt worden.

We zullen voor komende trips dus voortaan met de Etos citronella spray en zalf op pad gaan en ons daarmee insmeren. En de witte shirts zullen van stal gehaald worden.
Anderzijds: dit is de eerste keer in 10 jaar dat ik een dikke hand had na een insectenbeet. Dus om DAAR nou meteen zo'n drama van te maken...

Page created October 2004,

Deze pagina is voorzien van googleBuster technologie