Brabants

Als er ergens in een TV of radio programma een dombo moet opkomen draven dan nemen ze daar vrijwel altijd een bewoner van Noord Brabant of Limburg voor. Dat is dus duidelijk de macht van Hilversum. De macht van 'boven de Moerdijk'. 'Boven de Moerdijk'. Zo noemden mijn ouders dat. En geloof me: er woonde niet veel soeps boven de moerdijk. Maar ja de meeste dierentuinen lagen er dus je MOEST af en toe wel.

Brabanders zijn wat gelatener. Wat gemoedelijker. Tot je ons boos hebt en dan heb je een probleem. De bende van Oss bestaond ook uit Brabanders. Maar er moet een en ander gebeuren voor je de gemiddelde lobbes ontketend hebt.

Daarom doen we er ook niet moeilijk over als iemand zegt "Brabants is een dialect". Meestal zijn dat de friezen die er oh zo trots op zijn dat ze een geknechte kolonie van Holland zijn met een eigen woordenboekje. Fries is een taal. En kaatsen is een sport. Nee hoor, als jij daar gelukkig door wordt: ga lekker door met je droom.
Kun je een fries niet harder raken dan door te zeggen dat zijn 'taal' een dialect is, de brabander zal het aan zijn reet roesten als je hetzelfde over zijn taal zegt. We pakken er wel unne pint op of unnen berelul mee curry. Maar gek maken doe je maar iemand anders.

Onderwerpen

Uitspraak

Ja we hebben een andere gee. Een zachte gee. Maar ook veel andere klanken, in de meeste gevallen zachte, ronde, klanken. Tilburgers vormen daarop een uitzondering. Tilburgs dialect is scherper. Misschien wel omdat het een garnizoens stad was ten tijde van de belgische opstand. Willem II had waarschijnlijk een flink leger met huurlingen en dienstplichtigen van boven de moerdijk.


Pagina gemaakt op 25 october 2011,