Plaatjes en foto's

Een website zonder plaatjes of foto's is gewoonweg saai. Net alsof je in een oud meesterwerk zit te lezen. En internet is toch net een groot stripboek met plaatjes, filmpjes en tekst.
Tot een paar jaar terug kon je volstaan met je 1 MegaPixel (MP) digitale camera. Die leverde plaatjes op van aanvaardbare groote (tussen 60 en 200 KB per foto) die ook op je webserver niet extreem veel plaats in beslag nemen. Het probleem is wel, dat die plaatjes voor op de website volstaan, maar voor alle andere dingen te klein zijn. Ga je een 1 MegaPixel plaatje afdrukken, dan krijg je allerhande lelijke lijnen en trapgevel effecten doordat er te weinig informatie in de foto zit.

Tegenwoordig zijn er veel betere camera's. Vanaf 4 MegaPixels kun je behoorlijke vergrotingen maken en de normale prints zijn qua scherpte en kleuren vaak beter dan die van foto's gemaakt op Agfa of Kodak negatief films. De prijs die je betaalt, is de grootte van de foto. Een 4 MP camera maakt JPG files aan van ca 800 KB (Kilo byte). Mijn 7.1 MP camera maakt files aan van 1,5 MB (Mega Byte).

Daarvan kan je mooie foto's afdrukken. Veel mooier dan met kleinbeeld materiaal. En de Olympus camera's die we hier in huis hebben maken perfect belichte afbeeldingen. Beter dan de gemiddelde moderne Canon camera. Het probleem is wel, dat je dit soort foto's in principe niet in je eigen webspace kan parkeren. Die is dan te snel vol.

De foto parkeerplaats

Op 12 augustus 2006 hadden we het IWM weekend. Dit is een hacker club, in de goede zin van het woord. Wij MAKEN computers en houden ze heel. Dat is een kunst en een kunde. Kapotmaken (wat de crackers doen) is geen kunst en iedere kleuter kan dat. Maar dit terzijde.
Op de IWM hebben we met een aantal camera's kiekjes gemaakt, die we online willen hebben. Alleen: het waren een dikke 250 foto's en dan heb je het al gauw over een 400 MB aan schijfruimte. En zoveel hebben we niet. Dus ben ik gaan zoeken op internet naar fotoparkeerplaatsen. En ik heb er een gevonden: www.mijnalbum.nl. Hier kan je kiezen uit een gratis parkeersite waar je 500 MB aan data kan parkeren, of een betaalde parkeerplaats (niet duur) waar je 2500 MB aan foto's kan plaatsen. Ik heb tegenwoordig een betaalde parkeerplaats.

Voor een voorbeeld van een album kijk je hier maar eens: http://www.mijnalbum.nl/Album=QCA4N7RX. Dit is een groot album, waarin foto's zitten gemaakt met vier verschillende camera's. Mijn foto's waren allemaal 7 MP. De drie andere mensen die foto's gemaakt hebben hadden 4 MP camera's van Olympus en Canon.

Zoals je ziet zijn er drie soorten plaatjes op deze site. Ik heb maar 1 bestand naar mijnalbum.nl gestuurd. De parkeersite heeft daar zelf de hele kleine en de middelgrote plaatjes van gemaakt. Automatisch. De teksten kun je zelf invullen en de volgorde van de foto's kan je on-line veranderen. Het is allemaal niet super mooi gemaakt, maar het werkt perfect. Iedereen kan met die site werken.

Het leuke van mijnalbum.nl is, dat ik als webpagina bouwer over ALLE plaatjes kan beschikken. Hiernaast zie je een 'thumbnail' die ik van 'mijnalbum.nl' heb geplukt. Het plaatje wordt ge-hotlinkt. Ik laat hem hier zien, maar de foto staat daar, op de server. Laad het plaatje maar eens in een apart venster. Je zal zien dat de URL niet meer begint met 'http://www.verhoeven272.nl/', maar met 'http://www.mijnalbum.nl'.
Ik hoef dus op mijn eigen site geen (grote) foto's meer te plaatsen. Dat scheelt mij (veel) diskspace. Ook het plaatje met de vissen staat niet op mijn server maar wordt gehotlinkt vanaf de mijnalbum.nl server. Doe de test maar met plaatje openen in hele venster en kijk in de URL balk.
Nog een voordeel is, dat ook de foto in originele resolutie beschikbaar is. Als je op de albumsite op een middelgrote foto klikt, krijg je de grote foto in een nieuw venster op komen zetten. Klik je op de knop 'Opslaan' dan kan je de volledige foto gericht downloaden en ergens op je schijf zetten.

Waarom doet 'mijnalbum.nl' dit?

Dat doen ze niet voor niks. De eigenaar heeft namelijk (een band met) een ontwikkelcentrale. Waar ook digitale foto's op echt fotopapier worden afgedrukt. Ik heb als proef een aantal prints laten afdrukken op verschillende formaten. Alle foto's zagen er perfect uit. Qua belichting, maar ook qua scherpte en oppervlakte. Geen duimen of vette vingers ergens. Deze foto's zijn in een professionele centrale verwerkt.

Mijnalbum.nl drukt ook nog eens economisch af. Bij de Hema drukken ze 4:3 foto's (meest van toepassing in een digitale camera) af op papier van 11,2 cm breed en 15 cm lang. Heel leuk, maar de foto's passen niet meer in de meeste verzamelboekjes en ook in albums moet je meer passen en meten. Men kiest standaard voor een genormeerde breedte en past de lengte van de foto aan op het formaat van de afbeeldingen. Heel goed doordacht.

Je kan de foto's online bestellen. In een album pagina klik je op 'Bestellen' en er opent zich een nieuwe pagina in je browser. Je klikt nu op 'foto afdrukken' en een nieuwe pagina komt op je scherm waarbij van iedere foto een kleine versie te zien is. Per foto kan je kiezen hoeveel je er wilt en in welke formaten (10, 13 of 20 cm breed). De prijs staat er meteen bij. Ook de totaalprijs van deze bestelling.

Om alles goed te laten verlopen moet je je adres invullen en aangeven hoe je gaat betalen. Als je daarna op OK klikt worden de foto's verwerkt en een dag of vier later liggen ze keurig verpakt in je brievenbus. De reden dat deze parkeersite bestaat zit dus in het feit dat mensen nu hoogwaardige prints kunnen bestellen tegen leuke prijzen. Met de moderne digitale camera's is het jammer van je geld om ze zelf thuis op een vodje te kwakken met een te goedkoop printertje. Niets kan opboksen tegen een goed stuk fotopapier. Ook een kleuren laserprinter levert inferieur werk af.
Klik nog eens op de foto met de kano's. Als voorbeeld van wat een moderne 7 MP camera presteert. Er opent een nieuw venster waarin de hele JPG file wordt getoond. Kijk eens naar de details die dit soort foto's bevat. Het is toch jammer om al die informatie weg te gooien omdat je zo nodig thuis op een inferieur printertje wilt afdrukken.

Page created 24 August 2006,