Fiets en zadel


Mijn favoriete zadel is de Selle Royal Lookin met gelvulling. Ze gaan lang mee en zitten lekker. Zweten doen ze verassend weinig. De gel verhardt niet en het dekje gaat ook niet makkelijk kapot (behalve als je er een beitel op laat vallen van 3 meter hoog). Ze worden alleen natter dan je zou willen dus wel een zadeldekje of plastic buil omdoen als ie lang buiten in de regen staat.

Mijn zadel heeft echter 1 klein nadeel: het frame breekt om de 12 a 16 maanden. Dit wordt veroorzaakt door mijn massa en niet door het frame op zich. Toch is het jammer om iedere keer € 50 neer te leggen voor een nieuw zadel als het zadel op zich niet eens slechter geworden is. Daarom heb ik gekeken hoe ik het zadel kan repareren. Ik had namelijk een keer een beitel van 3 meter hoog op het zadel van Ria laten vallen en dus was er ineens een frame over dat mooi gebruikt kon worden om dat van mij te repareren.

Feedback van een lezer

Vandaag kreeg ik een mail van een lotgenoot die ook een gebroken zadel meemaakte. Deze meneer heeft de dingen beter aangepakt dan ik: hij heeft geklaagd bij AGU, de importeur. En die heeft meer gevoel voor service en kwaliteit dan die italianen.

Hallo Jan,

Leuk je artikel over bovengenoemd zadel te lezen. Ik heb hier ook wat ervaring mee.

Wat bezwaren betreft, ik vind het zadel in de zomer erg warm, vooral als de fiets enige tijd in de zon heeft gestaan. Het duurt dan erg lang voor het weer een wat normalere (lichaams-)temperatuur heeft aangenomen.

Na een maand of tien verloor ik het kapje onder de zadelpunt. Vervelend bij het oppakken. Op straat daarna diverse malen een kapje gevonden en een daarvan er weer opgelijmd. Mijn zadel is ook na ongeveer 1 jaar gebroken. Daarvoor heb ik contact opgenomen met de importeur, Agu uit Alkmaar, omdat het wettelijk gezien niet normaal is, dat bij gewoon gebruik een zadel binnen zo?n korte tijd het begeeft. Ik heb er veel voor moeten bellen maar uiteindelijk gaf AGU toch toe dat dit niet normaal is en zond mij een nieuw zadel. Hierbij was ook het kapje onder de punt niet meer gelijmd maar met een schroefje vastgezet.

Ik zou dan ook iedereen die met dit probleem te maken krijgt willen aanraden contact met AGU op te nemen om van dit recht gebruik te maken, immers een zadel koop je niet voor, pakweg, anderhalf jaar maar moet minstens bij normaal gebruik vier � vijf jaar zonder problemen meegaan.

Repareer een Selle Royal frame


Voor zover ik weet, is er maar 1 maat zadel van dit type, dus je hoeft niet uitgebreid te zoeken naar bepaalde grootten van het zadelframe. Op 28 januari 2007 heb ik contact gezocht met Selle Royal. Ik wilde weten waar ik een set van 10 a 20 losse frames kon kopen.
Ik kreeg een E-mail terug met de mededeling dat dat niet kan. De frames zijn niet los te koop. Jammer. Dan zal ik moeten kijken of ik er op een andere manier aan kan komen. Bijvoorbeeld door ze zelf te laten maken en dan ook ineens van een betere staalsoort. Als je dit interessant vindt, stuur dan een E-mail naar om me moreel te steunen.

Maak het frame los van het zadel

Ik had een fotoserie op internet staan over hoe je het frame losmaakt van een Selle Royal zadel. Het is niet moeilijk, je moet alleen even wat simpele handelingen uitvoeren waarbij je niet teveel moet nadenken. Ga als volgt te werk:

  1. Leg het zadel ondersteboven (veerbollen naar boven)
  2. Boor met een 5 mm boor een gat in iedere bol
  3. Steek door dit gat een PosiDrive #1 schroevendraaier
  4. Maak in iedere bol contact met de schroef en draai die helemaal los
  5. Je kan nu het frame optillen; de veerbollen blijven liggen
  6. Steek nu een schroevendraaier in het grote gat
  7. Klop met een hamer stevig op de schroevendraaier om de plastic bus eruit te krijgen
  8. Wrik nu de vertandingen los waardoor het frame vastzit
  9. Je houdt deze delen over
  10. En dit is een exploded view van de onderdelen (de schroef moet er natuurlijk ook in)
Monteren gaat precies andersom. Er zitten dan wel twee gaten onderin de veerbollen, maar dat is niet belangrijk. Er zit toch niks in dat kan roesten. De kunst is nu alleen nog om aan losse frames te komen...


Pagina gemaakt op 29 januari 2007,