Fiets en winkels

Een fietsenwinkel is niet perse een winkel waar je een fiets moet kopen. Hier in Tilburg bijvoorbeeld zit een winkel die voor een complete fiets evenveel rekent als ik uitgeef voor een voorwiel met naafdynamo erin. Ik neem aan dat die fietsen in China door een spleetoog in elkaar gestoken worden, op basis van een stripverhaal aan de muur. Je kan ze van verre aan horen komen door het gerammel.
Dergelijke fietsen zijn goedkoop en vaak onveilig. De lage prijs heeft minimaal 1 oorzaak. Maar meestal is overal op bezuinigd. Aandrijving, metaalsoorten voor het frame, verlichting. Je mag er niks van verwachten. Maar er zijn mensen die er hun kinderen mee het verkeer in sturen. Het wordt tijd voor een APK voor de fiets.

Dat soort winkels zal je hier niet aantreffen. Ook de winkel waarvan de eigenaar wel rijwielhersteller is, maar zelf nooit op de fiets gezien wordt is niet populair hier. Een serieuze fietswinkelier moet zelf toch minimaal 5000 km per jaar in de benen hebben zitten. Anders weet ie niet waar ie over praat. Dan wordt er een fiets aan jou verkocht op basis van winstmarge en kleur van het frame. En met dat soort handelaar doen we geen zaken (tenzij het niet anders kan).


Interessante winkels

Naam Plaats URL Ervaringen
Frank van Oirschot Riel www.frankfiets.nl Dit is de officiële IdWorx dealer voor de directe omgeving van Tilburg. Het is een dorps winkel die aan het omvormen is naar vakantie fiets winkel. Frank is zelf een lange afstand fietser dus hij weet wat ie verkoopt. De keren dat ik er geweest ben (en de diverse mail contacten) lieten een geduldig vakman zien die de gave heeft om door jouw onkunde heen in te zien wat je eigenlijk bedoelde.

Samen met Henk Baars, is Frank van Oirschot de enige fietsenwinkel in Midden Brabant die capabel is om een echte moderne fiets te verkopen. Hij heeft alle topmerken staan. Dus ook een Van Nicholas titanium fiets met Rohloff naaf en Beltdrive. En meerdere IdWorxen. En alle versnellingssystemen (op diverse fietsen). En in veel frame maten. En je krijgt er lekker water te drinken.
Henk Baars Hilvarenbeek www.henkbaars.nl Een fijne winkel met deskundig personeel. Vele medewerkers hebben, net als baas Henk Baars (voormalig wereldkampioen veldrijden), een achtergrond in de fietssport. Alleen Patrick niet. Die moet alles nog leren.
Henk Baars heeft de betere merken en de betere modellen. Als je voor de laagste prijs gaat zal je naar Math Salden in Sittard moeten. In Diessen kun je een fiets kopen die deskundig wordt aangemeten. Mijn Trek 7.5 FX komt er vandaan. Verwachte levertijd: 6 weken. Werkelijke levertijd: 10 dagen. De 7.3 FX van de dochter ook. En misschien de volgende fiets ook (als het een Santos wordt).
Piet Hensen Tilburg Mijn leverancier voor banden, kabels, lampjes en alle andere dagelijkse dingen die kapot gaan. Fijne winkel met leuke en goede bediening. Hier koop ik zoveel mogelijk. Alleen als het heel speciale dingen zijn (zoals 7 speed cassettes met speciale vertandingen en zo, of 16" antilekbandjes voor mijn fiets aanhanger), ga ik 'op een ander'.
Hensen is ook een van de weinige fietsenhandelaren die nog eer in hun werk steken. Een velg vervangen duurt een paar dagen maar als ik het zelf doe duurt het weken. En het resultaat mag er zijn. En betaalbaar ook.
Rose Bocholt
Duitsland
www.rose.de

www.rose.nl

Rose is niet supervoordelig met alles wat ze hebben, maar ze HEBBEN wel vrijwel alles. Het merendeel van hun spullen is beduidend goedkoper dan hier in Nederland. In hun duitse winkel kun je de fietsen uittesten op de overdekte baan. Ik koop meestal per postorder. Nooit problemen. Snelle levering met een VIP kaart.
Tegenwoordig hebben ze ook een volledig nederlandse site met dezelfde spullen als op de duitse pagina's. ook al spreek en lees je vloeiend duits dan nog is dat een leuke meevaller. De vertalingen zijn overigens superb.

In juni 2007 zijn we in de winkel geweest. Met de trein ga je via Arnhem naar Terborg en van daar met de bus naar Dinxperlo en vervolgens Bocholt. Leuke tocht. In Bocholt is het ca 20 minuten lopen vanaf het busstation (Europaplatz). Foto's op http://www.mijnalbum.nl/Album=MVE3CLMV. Je kan ook met de trein naar Aalten gaan en van daar af met de taxi naar Bocholt. Dat is ca 10 km dus betaalbaar. En je kan voor de deur worden afgezet.
De winkel is FABELHAFT. Er is van alles bijna alles. Er staan vele tientallen fietsen (van alle modellen minstens 1) waarop je in de zeer ruime winkel proefritjes kunt maken. De Red Bull Blackforest 3 kost er ca €1150 maar is vergelijkbaar met een Multicycle of Koga die het dubbele kost. Feitelijk is het merk Red Bull alleen vergelijkbaar met een IdWorx of (beter) een VSF Fahrrad Manufactur..

WorkCycles Amsterdam workcycles.nl Op zoek naar een goede stevige transport fiets die je ook nog kunt gebruiken voor alledaagse dingen kwam ik bij WorkCycles terecht. Vanaf het eerste contact word je serieus genomen. Alle vragen worden geduldig beantwoord. WorkCycles maakt de sterkste fiets van Nederland (de FR8) en laat dat zien op vele webpagina's met honderden duidelijke foto's.
De Tweewieler Udenhout
Vught
www.detweewieler.nl Voorheen mijn favoriete winkel in de buurt. Ze hebben de topmerken voor als je een nieuwe fiiets wilt. Over de prijs 'valt altijd te praten', maar je moet wel zelf het initiatief tot dat gesprek nemen... :o)
Beneden staan alle nieuwe fietsen, de schappen met onderdelen en de werkplaats. Op de eerste verdieping staan de tweedehands fietsen. We hebben er een Giant Blazer (€450), Trek 7520 (€450) en een Cannondale C300 (€275) gekocht. Tweedehands, maar in puike staat. Een aanrader voor heel Midden Brabant. Tis alleen iedere keer een pokke eind fietsen. Internet is dan al gauw een optie.
Bert Bike shop Oisterwijk www.bertbikeshop.nl Bert was voeger de meesterknecht bij Rene van der Linden in Oisterwijk en heeft op het juiste moment de beslissing genomen om voor zichzelf te beginnen. Een nette winkel met goede merken en prima service. Alles in huis wat je ooit nodig hebt. Een aanrader.
BikeFeeling Oudenbosch www.bikefeeling.nl Hetty en Lauran zijn fietsers die oorspronkelijk hun eigen vakantie fietsen maakten. Tot ze de Rohlers van IdWorx tegenkwamen en daarin in 1 keer de fiets zagen die ze al jaren zochten. Sindsdien zijn ze verslaafd en hebben besloten om (een van de eerste) IdWorx dealers van Nederland te worden. Hun winkel is open op afspraak (zoals dat hoort bij echte specialisten) en de contacten die ik heb gehad waren allemaal reden om nog een keer terug te komen.
Als je ALLES wilt weten over de Rohloff naven en de IdWorx fietsen dan MOET je een keer op hun site geweest zijn.
Bike 4 Travel Internet www.bike4travel.nl Ik kwam deze winkel tegen toen ik aan het zoeken was naar een IXON IQ LED lamp. Ze blijken nog veel meer dingen te hebben.

Ik heb nu 1 bestelling achter de rug. Op maandag besteld. Meteen op dinsdag een mail van hun kant of ik toch geen fout gemaakt had (ik had een IXON batterij voorlamp gekocht en een achterlicht voor op de dynamo en men was bang dat ik daar niet op gelet had; in werkelijkheid was het voor twee verschillende fietsen).
Komt bij: Bike for travel heeft een HEEL MOOI assortiment en leuke aanbiedingen. Dit gaat Rose geld kosten!

Rene van Linden Oisterwijk www.renevanlinden.nl Vroeger waren er veel fietsenwinkels in Oisterwijk. Van Amelsvoort, Jo Doleweert en Piet Faas hebben allemaal het veld moeten ruimen. Van Linden is de enige van de oude garde. De reden is simpel: zoon Peter ging precies op tijd met de tijd mee en kwam met hoogwaardige merken in een functionele winkel. Goede werkplaats met goed personeel. En een warm onthaal voor klant en leverancier.
Momenteel zijn ze (naar eigen zeggen) dealer van IdWorx fietsen in de regio. Maar volgens de IdWorx site niet. En IdWorx wil er niks over zeggen. Beetje vreemd. En de twee ster monteurs zijn vertrokken om hun eigen zaak op te bouwen.


Leuke internet winkels voor fietsen en fietsonderdelen


Pagina gemaakt op 7 januari 2007,