Fitness bike : uitrusting

Het is nu begin juni 2008. Ik weeg ongeveer 110 kilo, schoon aan de haak. En dat vind ik teveel. Daarom gaan we nu trainen om af te vallen en om de conditie op peil te houden. Dus volgt hieronder mijn 'uitrusting'. Vroeger toen ik jong was (en de weg niet zo druk) kon je in een tricot van de markt je kilometers maken.
Tegenwoordig zijn de wegen voller en de bochten in fietspaden haakser (met dank aan de overijverige raamambtenaren). En er ZIJN materialen die je leven als fietser aangenamer maken. Dus waarom die dingen dan negeren? Dus heb ik een uitrusting bij elkaar geraapt van over heel europa (voornamelijk duitsland dus).

Helmpje

Je hebt maar 1 hoofd en het mijne heeft al een keer een tik gehad. Dus moet je er een beetje zuinig op zijn. Vroeger waren de 'wielrenhelmpjes' van die leren riempjes met wat schuimrubber erin. Die had je alleen op om mooie bruine strepen op je hoofd te krijgen. Bij een ongeluk deden ze helemaal niks.

Tegenwoordig zijn er wel helmpjes die een deuk in een pakje boter kunnen slaan. Ze omsluiten je hoofd, bieden bescherming als je ergens tegenaan kwakt, en ze bieden verkoeling (doorde ventilatiegaten). En ze zien er wel cool uit. Je rijdt niet meer voor joker met een leren riempje op je hoofd.

Deze Alpina Firebird is eigenlijk voor op de mountainbike. Daardoor heeft ie insectengaas aan de voorste openingen. Het is een bijzonder angstige ervaring als je een bij of wesp in je ventilatiegaten vangt. het beest kan er niet meer uit en zal je vroeg of laat steken.
Vandaar dat ik perse dit soort helm wilde hebben. Niet in de laatste plaats vanwege het vizier (tegen de zon).

De gaten in je helm zorgen voor veel afkoeling. Zoveel zelfs dat je er soms iets onder wil hebben.... De riempjes houden je bril ook goed op zijn plaats.


Bidons

Onderweg verlies je veel vocht. Vochtverlies kan je helemaal gek maken, zonder dat je het doorhebt. Daarom is het zinnig om goed te drinken onderweg. En Rose heeft de Bidons in de aanbieding. Dit was een combikoopje: bidon en bidonhouder samen voor €5.

Deze bidon is lekker groot en, heel belangrijk, heeft een grote vulopening waardoor ie makkelijk schoon te maken is.


Handschoenen

Handschoentjes op de fiets heb je voor drie dingen:

  1. meer grip op het stuur
  2. geen zweethanden
  3. vermindering van drukpunten
  4. valbescherming
Dat laatste moet je niet aan denken, maar het is, net als bij de helm, heel belangrijk. Als je gestrekt gaat en je schuurt met je handen over het asfalt of de steentjes dan is de vel er vanaf. Met handschoentjes aan is dat veel minder.

Deze handschoentjes zijn van JeanTex, mijn favoriete merk wielerkleding. Zeer slecht verkrijgbaar in Nederland, maar in Duitsland op iedere straathoek. Jeantex is voor Duitsland wat Gazelle is voor Nederland.
Deze handschoentjes hebben een elastiek in de band, dus geen klittenband sluiting.


Schoenen

Dit is een mountainbike schoen van het merk 'Red X' (huismerk van Rose?) en momenteel is ie in de aanbieding: €28 per paar.

Het is een schoen voor gewone pedalen, maar als je een flapje op de onderkant weghaalt kan je ook plaatjes monteren. Alleen, dat hoeft niet bij mijn FX want die heeft gewone trappers. Dus blijven de zolen ook waterdicht.

Wel opletten: de schoenen vallen een half maatje kleiner uit dan normaal. Heb je 47,5 dan moet je gewoon een 48 bestellen.


Koers broek

Een koersbroek hoort erbij. Ik had er al een, uit 1993, maar die zat niet meer zo lekker. Er zit ook zo'n harde zeem in. Maar niet bij deze Jeantex.
Aan de binnenkant zit een rode voering die eigenlijk niks meer van doen heeft met de ouderwetse zeemlap. De nieuwe voering is kussen en vochtopnemer tegelijk. Dit is de commerciele versie van de broek die de renners in de Jeantex Transalp race dragen.

Strakke pijpen, goede fit. Ondersteuning waar het telt. Dit is tot nu toe een hele fijne broek. Dit is een fantastische broek. Je voelt je kont NIET, ook niet na uren in het zadel.


Koers shirt

De oude shirts uit de 70-er jaren pasten niet meer. Alsof mijn 52 jarige lijf niet meer zo atletisch was als toen ik 20 was! De gedachte alleen al. Toch zitten de shirts die ik al die tijd bewaard heb, niet echt prettig meer. Ze knellen. Alsof ik een panty aan mijn lijf trek.

Gelukkig heb ik naast een nieuwe moderne koersbroek ook een nieuwe moderne jersey mee laten komen. De stof voelt heel lekker zacht aan. De lange rits maakt aan- en uittrekken heel makkelijk. De pasvorm is uit de kunst. En op de achterkant zitten een vijftal zakken waaronder twee smalle (voor een pompje) en een opgestikt zakje met ritssluiting. Hier kan mooi een GSM in of wat briefgeld.

Op normale ritten heb ik in die zakken bij me:


Zadeltasje

'Pech bestaat niet' zei een voormalig baas van me. 'Pech is altijd een bewijs van slechte voorbereiding'. Twee seconden later scheet een vogel hem op zijn kop... Had ie maar een hoedje moeten dragen...

Maar er zit wel iets in die bewering. Daarom moet je je wapenen tegen simpel onheil. Vroeg of laat ga je als fietser last krijgen van een lekke band. Op een racefiets is het onzinnig om een complete plakset bij je te hebben. Veel handiger is om een reserve binnenband mee te nemen plus een set bandenlichters.

Heb je een lek, dan wissel je binnenband en thuis plak je de band. Maar dan moet je die band wel mee kunnen nemen. Een methode om dat te doen is in de achterzak van je truitje. Een andere manier is om de band strak op te vouwen en dan onder je zadel te binden met een postelastiek.

Maar dat is allemaal freubelwerk. Onder je zadel wordt de band nat en in je achterzak voelt het niet lekker aan. Daarom is een klein zadeltasje een uitkomst. Erin zitten een reserveband plus bandenlichters. Het tasje klikt onder je zadel en zit met een strop aan je zadelbuis vast. Er is nog plaats voor iets duns, zoals een GSM of wat geld. Ik heb er een tubetje solutie en een paar plakkers in zitten. Voor geval ik twee keer lek rij.


Fietspompje

OK, je hebt een reserveband bij je. Maar hoe krijg je daar lucht in? Die 5 bar kun je met je mond niet bereiken. Daarom is een klein pompje heel handig. De "Xtreme Airik T" is er zo eentje. Gekocht bij Rose.

De pomp past in een van de smalle achterzakken van je truitje. Maar deze is zo klein dat ie op de verticale bidonhouder geschroefd zit. Er zat al een speciale houder voor bij. Hij past alleen op franse ventielen. En hij pompt een band verbazend snel op! Veel sneller dan de framepomp die op mijn Trek 7520 zit (maar die veel groter is).

Aan mijn zadeltasje heb ik standaard een klein LED achterlicht op batterijen geclipt. Als ik rij, dag of nacht, staan de LED's aan in de knipperstand. Om wat meer aandacht te trekken van automobilisten. Want die gaan steeds vroeger te bed. Vaak al in de auto.


Winkels

De kleren zijn gekocht bij www.outdoortrends.de en de rest komt van www.rose.nl (mijn huisleverancier). Koop je bij Rose, bestel dan meteen een stel Vittoria banden in de maten die in jouw gezin het meest voorkomen. De kwaliteit is vergelijkbaar met Schwalbe. De prijs niet.

Multimedia

Pagina gemaakt op 25 juli 2008,