Zorg en verzorging

Als je een huisdier hebt, heb je eigenlijk een extra kind. Een moeilijk kind want het kan niet praten en je moet alles maar een beetje raden aan wat ze dan nog willen laten merken. Maar vaak is dat voldoende. Soms niet. En daarom onder andere deze pagina.

Toen we met konijnen begonnen, moesten de kooien aan bepaalde eisen voldoen:

Onze konijnen zouden nooit emt wilde en andere tamme soortgenoten in contact komen. De kans op besmettelijke ziekten was dus verwaarloosbaar klein. Dachten we. Maar nu blijkt dat de ergste ziekten die je konijn kan krijgen niet via contact met andere dieren maar via insectenbeten kan verlopen. En daar was geen rekening mee gehouden.

Het is dus onvermijdelijk om je dieren ook in te laten enten tegen VHS en Myxomatose. Als er een met vlooien volgepakte egel onder je kooi gaat zitten is het maar een kleine sprong naar de ellende. Deze wereld is zo vreselijk klein geworden (iedereen heeft transportmiddelen en er rijden dagelijks vrachtwagens van alle plekken ter wereld naar alle andere plekken ter wereld. Een insect kan makkelijk meeliften. En als het besmet is met iets engs dan gaat dat engs over op je huisdier. Soms met onherroepelijke gevolgen.


En in de stad dan?

Wij wonen in de stad. Een buitenwijk, OK, maar wel in de stad. Er zijn hier nergens wilde konijnen binnen een kilometer afstand. Hoewel, hier tegenover ligt een bouwterein waar al jaren geen enkele activiteit meer is. Het zou dus zo maar eens kunnen dat daar besmette wilde konijnen zitten. En dat merkt niemand want er komt niemand.
Donder (het zwarte konijn, zie andere pagina) is door iets besmet geraakt met myxomatose. De laatste keer dat ze andere konijnen heeft gezien was toen we Bliksem gingen ophalen, en dat was december 2008. Dus contact met andere konijnen kan niet de oorzaak zijn. Het meest voor de hand liggend is dan nog dat er zieke beesten op dat bouwterrein lopen en dat er 1 besmette vlieg of mug over de weg gevlogen is op zoek naar vers voedsel. En dat bleek ons Dondertje te zijn. Later is onze Bliksem ook gestoken.

De les:

Laat je huisdieren inenten tegen de gevaarlijke ziekten.

Je kunt je eigen omstandigheden nog zo optimaliseren, de rest van de wereld is een chaos en die heb je niet in de hand. Buiten-dieren lopen blijkbaar overal en altijd veel risico. Stad of platteland.


De mogelijke oorsprong van het probleem

Hiernaast is het zogenaamde Verbunt terrein. Op die lap grond stond voorheen de bottelarij van de firma Verbunt, alwaar uit gigantische roestvrijstalen tanks, flessen wijn werden getapt en gekurkt. Die bottelarij is al een jaar of tien geleden opgedoekt en afgebroken.
Met tussenpozen zijn er bouwactiviteiten geweest, maar de algemene trend is, dat er geen enkele mens op dat omheinde terrein komt. Een ideaal gebied dus voor verwilderde konijnen.

Ik zeg niet dat dit de oorzaak IS, maar het zo zomaar eens kunnen. Dit scenario

is 1000 keer aannemelijker dan een insect dat met een vrachtwagen of tractor meelift en aan de Sweelincklaan besluit om af te stappen.

Ik heb de gemeente geïnformeerd maar die staan niet bekend om hun dadendrang op dit terrein. En mijn vrees op dit terrein was terecht. De gemeente maakte er zich met een jantje van leijen vanaf met hun commentaar. Blijkbaar telt een boom (die helemaal ingezwachteld wordt als er binnen 10 meter een tegelpad gerepareerd wordt) zwaarder dan een hele populatie stadskonijnen.


Pagina gemaakt op 24 juli 2010,