Voer voor vogels konijnen

Ook konijnen moeten eten. Niet teveel, anders groeien ze dicht. En niet te weinig anders gaan ze dood. Vooral 's winters hebben ze wat meer nodig om lekker warm te blijven. Zit er 's zomers vaak nog wat voer van gisteren in de etensbak, 's winters is de bak 's ochtends al leeg. Men eet vooral als het donker is. Wortels niet natuurlijk. Die eet je wanneer ze er liggen.

Het voer halen we grotendeels bij http://www.pvandewouw.nl/ omdat dat om de hoek is en familie. En het scheelt een slok op een borrel vergeleken met de stadse dierenwinkel. We kopen er meestal

Hiermee kun je erg lang vooruit. De zak van 25 kg is goed voor een maand of 8 voeren van 2 konijnen. Meestal mixen we het gemend voer door de brokken heen in een verhouding van 1 op 4. Hierdoor hebben de konijnen nog steeds wat gemengd spul tussen hun brokken en toch is hun hoofdmaaltijd brok.


Fruit

Iedere dag twee stuks fruit is voor het konijn zonder meer teveel. Je moet zowieso een beetje opletten met alles waar suikers inzitten, zegt men. Vooral 's zomers vrijwel geen wortels geven. Daardoor krijgen ze zoete poep waar dan weer vliegen eitjes op leggen en ze kunnen daardoor een made-infectie oplopen die binnen dagen fataal kan worden.

Daarom is ons fruitregime alleen op de winter gericht. 's Winters moeten ze ook wat extra hebben, vooral als het bitter koud is, zoals in de winters van 2009 en 2010 het geval was. Daarom krijgen ze (met zijn tweeën en hoe ze het dan verdelen moeten ze zelf maar oplossen) een van de volgende:

De winterwortel is een beetje uitproberen. Soms krijgen ze een hele wortel en mogen ze het zelf uitzoeken (meestal doen ze er dan dik een dag over) en soms krijgen ze een halve wortel (die dan meteen opgaat). Over het algemeen valt op dat konijnen geen honden zijn. Als het lekker is maar veel, dan laten ze gewoon wat liggen voor straks. Er wordt niet doorgegeten tot alles op is.
Vooral met de peren is dat leuk. Het lekkerste aan de peer (b)lijkt het steeltje te zijn. Dat gaat er het eerst aan en daarna wordt de peer van boven naar beneden opgegeten. Tot er een kleine schijf overblijft die dan meestal platgelopen wordt... Met de appel is het vaak moeilijker. Dan zitten ze te kijken naar die gekke peer, die geen uitstulpsel heeft waar je zo lekker aan kan beginnen. Maar ook de appel is geen lang leven beschoren. Gestaag wordt ervan gegeten tot ie (binnen meestal een dag) op is.

's Zomers is gedroogd fruit een goede optie. Of peentjes, maar dan wel met mate. Wat je zelf thuis kan doen: en je hebt je eigen banaanchips (een delicatesse). Maar als je alle energiekosten rekent dan zou het wel eens goedkoper kunnen zijn om ze in een kartonnen koker te kopen.

Ook leuk voor 's zomers zijn de haver en gerste aren die je in doosjes kunt kopen. Of vers stro. Als de kooi voorzien is van vers stro (iedere maand) dan wordt er eerst van de nieuwe vloerbedekking gesnoept door de dames. Stro heeft dezelfde status als hooi, lijkt het wel eens op.


Brood

Er zijn bronnen die het er over hebben dat je konijnen geen brood moet voeren. Maar ze zijn dol op uitgedroogd brood en op beschuit. Dat zijn dus ook makkelijke en goedkope snoepjes die ook nog eens voedzaam zijn en suikervrij. Het brood droog je gewoon op de verwarming of in de zon. Of je pakt een beschuit uit de rol.


Pagina gemaakt op 12 Februari 2010,