Dwangvoer voor het konijn

Den Bliksem is best ziek. Eten doet ie niet meer van harte door de zwellingen op zijn snoet. Daarom geven we hem half vloeibaar voedsel. Hoeft ie niet te kauwen en kan ie zo doorslikken. Dit heet 'dwangvoer' maar als je het goed doet is er weinig dwang bij. Niet meer dan bij een bay die uit de fles drinkt of uit een potje Olvarit gelepeld wordt.

Bij 'dwangvoer' zijn er drie aspecten:

  1. het eten
  2. uitrusting
  3. toedienen


Dwangvoer: het eten

Als slikken tijdelijk niet meer gaat dan schakelen we over op vloeibaar eten. Er is hier een aantal mogelijkheden:

Ons huidige recept: maar de dierenarts had het er over dat je de brokken ook 's avond van tevoren met wat water kunt inweken en daarna fijnprakken.


Dwangvoer: uitrusting

Hiervoor heb je een injectiespuit nodig, liefst een van 10 of 20 ml. Daarvan boor je (met een 3,5 mm boor) het binnenste van de tuit uit. Vaak moet je getrapt boren. Eerst met 2.5, daarna met 3 en uiteindelijk met 3.5 millimeter. Op de uitgeboorde tuit doe je een stukje PVC slang (mantel van een drie-aderig electriciteits snoer). Zie ook de foto's.

Met deze spuit kun je een behoorlijke hoeveelheid eten toedienen. Het eten doe je van bovenaf in de spuit (met een thee lepel) en met de plunjer duw je het een beetje aan.Dit is een nylon spuit en is voor een paar dubbeltjes te koop bij iedere apotheek.


Dwangvoer: toedienen

Les 1: een konijn kan zich niet verslikken!

Konijnen hebben een doorlopend gehemelte. Ademen doen ze door hun neus. Eten door hun mond. Braken kunnen ze (bijna) niet. Maar ze kunnen dus wel tegelijk inademen en eten of drinken. Dat komt nu mooi van pas, want je hoeft niet bang te zijn dat je per ongeluk eten in zijn luchtpijp duwt.

Les 2: Wikkel het konijn in een rechthoekige handdoek!

Door het konijn in een handdoek te wikkelen kan je zijn poten blokkeren waardoor het voeren ineens een stuk makkelijker wordt. Het 'inwikkelen' gaat als volgt:

taco actie 1 taco actie 2 taco actie 3 taco actie 4

Daarna ingepakt op schoot nemen en de tuut van het spuitje tussen de kiezen en de snijtanden steken. Daarna niet te snel voeden. Hij kan zich wel niet verslikken maar zijn mond is nou ook weer niet zo groot als die van een olifant.

Een konijn van ca 2 kg heeft voldoende aan 3 x ca 25 ml voedsel per dag

Sterkte ermee.

eten geven even eten laten zakken smak smak

De groene smurrie op zijn onderlip is de voeding die groen is van nature. Het ruikt erg naar spinazie. De groene laag is heel dun en is alleen met wat wassen schoon te maken en dat zou nou erg zielig zijn. Dus zolang ie ziek is zal ie zijn groene onderlip blijven houden.
Als ie zijn mond vol heeft gaat ie altijd even 'herkauwen' en begint dan te smakken.... Een week dwangvoeding op deze manier heeft ervoor gezorgd dat het konijn op gewicht is gebleven.


Pagina gemaakt op 28 juli 2010,