Donder

Donder was ons eerste konijn. Toen ze zes weken was overleed haar moeder en omdat we haar feitelijk al gekocht hadden hebben we haar (twee weken te vroeg) opgehaald en verder opgevoed. Donder was een aanhankelijk konijn dat geen hekel aan mensen had. Was. Inderdaad: was. Want Dondertje is vandaag overleden. Aan myxomatose. De ongeneeslijke konijnenziekte.

De laatste weken had ze allemaal niesbuien. Dus eerst dachten we (wij en de dierenarts) dat ze 'het snot' had, de konijnen verkoudheid die niet vanzelf over gaat en dus behandeld moet worden. Maar donder reageerde helemaal niet op de medicijnen. Het leek zelfs erger te worden. Dus twee keer terug geweest naar de dierenarts en vanmiddag bleek de 'snot' dan toch helaas geen snot te zijn maar myxomatose.
Omdat Donder al te ver weg was (ze was de laatste dagen erg sloom en lusteloos) konden we nog wel een paar dagen gwangvoeding geven maar genezing is onmogelijk. Dus heeft de dierenarts haar een overdosis slaapmiddel gegeven en Dondertje is ingeslapen. Zonder haar maatje Bliksem.

Myxomatose is erg besmettelijk. Toch lijkt Bliksem er niet door aangestoken te zijn. Hij heeft nog geen enkele van de symptomen. We moeten hem wel de komende weken goed in de gaten houden. Want het KAN toch zijn dat ie... en dan is er ook voor hem geen redding meer mogelijk. Voorlopig gaan we daar nog even niet aan denken. Voorlopig gaan we er vanuit dat ie zijn pensioen gewoon gaat halen.

Dondertje

Geboren begin juli 2007
Overleden 22 juli 2010

Rust in vrede,
trouwe makker.


Donder en bliksem, samen in hun huisje

Laat je konijn inenten tegen myxomatose!

Zelfs in de stad loop je het risico op besmetting; je hoeft dus niet op het platteland, naast een varkenshouder of bij andere bron van veel vliegende insecten te wonen.

Toen we met konijnen begonnen hebben we ons afgevraagd of we moesten gaan inenten. Maar omdat onze konijnen nooit contact zouden krijgen met soortgenoten en we in een vrij schone omgeving wonen zou er weinig kans zijn voor de beesten om besmettelijke ziekten op te doen.
Natuurlijk heb je ooit van myxomatose gehoord. De verschrikkelijke konijnenziekte. Maar het is ook een ziekte die hoofdzakelijk bij de wilde konijnen voorkomt. En die van ons konden daar geen contact mee hebben. Dus waarom dan de stress van de dierenarts en de bijkomende kosten?
Feit was wel, en dat hebben we over het hoofd gezien, dat het buiten-konijnen zijn. En we hebben er niet aan gedacht dat stekende insecten ook dit soort ziekten konden overbrengen. Blijkbaar is er een besmet insect meegelift op een auto en is ter hoogte van onze tuin er weer uit gesprongen. En heeft toen een konijn gevonden om op te parasiteren. Maar het kan ook de egel zijn die ergens in de tuin rondscharrelt. Egels zitten vaak vol met insecten (tussen de stekels) en daar zou er wel eens een bij hebben kunnen zitten die... Kan, kan, kan.

Geschiedenis

Donder is begin augustus 2007 bij ons gekomen. Eerst in de kooi die een beetje verkeerd gemaakt was. Zwaar geïsoleerde wanden en een te kleine oppervlakte. We dachten dat Donder een klein mensje was... En het was een konijn. Daarom hebben we in de zomer van 2008 een kleinere kooi maar wel met een grotere ren gemaakt. Die ren was te laag maar wel lang en daar heeft ze de hele zomer in gezeten. Daarin voelde ze zich meer op d'r gemak. Maar je kon merken dat ze eigenlijk wel wat meer gezelschap kon gebruiken. Dus zijn we eens gaan kijken waar je allemaal aan konijnen kunt komen.
Bij de konijnen opvang in Waalwijk (nu gesloten) hadden ze er een heleboel. Dus zijn we begonnen aan een nieuw onderkomen. Groter, hoger, en op poten, zodat je er makkelijk dingen aan kunt veranderen en schoonmaken. Je hoeft dan niet de hele tijd krom te staan. De kooi (zie navigator) heeft een ren van 2 meter lang en 60 - 80 cm hoog (puntdak). Het binnenverblijf is 60 x 60 cm en heeft twee verdiepingen. Iedere verdieping heeft een raampje en op de eerste verdieping is ook een hooiruif.

Toen de kooi af was en opgebouwd zijn we een tweede konijn gaan uitzoeken. Bliksem was de mooiste en het klikte meteen met Dondertje. Dus hebben we die gekocht en vanaf dat moment (30 december 2008) zijn ze nooit meer zonder elkaar geweest. Tot 22 juli 2010.

Pagina gemaakt op 22 juli 2010,